Sporazum o finansijskoj saradnji za 2015.

Vlade Kosova i Njemačke potpisale su danas Sporazum o finansijskoj saradnji za 2015., koji predviđa grant Njemačke od 17 miliona eura za finansiranje velikih projekata na Kosovu. Sporazum su u Prištini potpisali ministar finansija Kosova, Avdullah Hoti i ambasadorka Savezne Republike Njemačke na Kosovu, Angelika Viets. Ovim grantom biće podržani projekti u energetskom sektoru i u sektoru voda.

Ministar finansija Avdullah Hoti je rekao da je Vlada Njemačke niz godina važan bilateralni partner za finansijsku i tehničku pomoć, te da je potpisivanje ovog sporazuma bilo neophodno zbog nedostatka okvirnog sporazuma kao osnove za pregovore o svakom finansijskom sporazumu sa Vladom Njemačke.

"Ovi projekti predstavljaju veliki značaj za državu i njene građane. Stoga se, nakon potpisivanja ovog sporazuma očekuje potpisivanje posebnog  finansijskog sporazuma o grantu za gore navedene projekte", rekao je ministar Hoti.

On je, takođe, naglasio da je postizanje okvirnog sporazuma sa Njemačkom već u procesu, da su pregovori završeni i da se čeka potvrda konačnog nacrta sporazuma od strane njemačke vlade.

Ambasadorka Savezne Republike Njemačke na Kosovu Angelika Viets je istakla da kroz ove projekte Njemačka želi podržati Republiku Kosovo u njenim naporima da svojim građanima obezbjedi perspektivu u zemlji.

"Stabilno snadbjevanje vodom i neprekidno snadbjevanje grijanjem tokom zime, važne su usluge za građane Kosova", poručila je ambasadorka.

Kako je navedeno iz Ministarstva finansija za projekat "Unaprjeđenje sistema opštinskog grijanja u Prištini", sedma faza, namjenjeno je pet miliona eura i njime će biti omogućeno širenje mreže Termokosa u Prištini. Za taj projekta se očekuje i da EU izdvoji od IPA fondova devet miliona, dok će jedan million eura biti izdvojen iz kompanije i Opštine Priština i time će se povećati ukupan iznos projekta za proširenje na 15 miliona eura.

Drugi projekt je "Otklanjanje otpadnih voda u jugo-zapadu, peta faza" u iznosu od osam miliona evra. Ovaj projekat omogućava snimanje mreže unapređenom metodom geografskih informacionih sistema (GIS), koji će omogućiti odvajanje atmosferskih voda iz otpadnih voda u opštinima Peć, Đakovica i Prizren. U tim gradovima već su izgrađena postrojenja za tretman otpadnih voda uz podršku njemačke vlade.

Treći projekat je "Program za upravljanje otpadom" u iznosu od četiri miliona evra, koji će pomoći odabranim opštinama GIZ da investiraju u upravljanju otpadom. Ovaj projekat ima za cilj da smanji broj neformalnih deponija na Kosovu i poboljšati nivo reciklaže. Projekat obuhvata mjere usmjerene na strukturiranje, prikupljanje, odlaganje i reciklažu otpada.

Od ovog projekta naročito, očekuje se da koristi imaju male zajednice koje su često neformalno uključene u sektoru otpada.