Skupštinska Komisija za unutrašnje poslove i nadzor Sigurnosnih snaga Kosova, u sklopu svojih planiranih aktivnosti, danas je službeno posjetila Regionalnu policijsku stanicu u Prizrenu, Policijsku podstanicu u Sredskoj (Župa), Glavnu policijsku stanicu u Prizrenu i graničnu policiju u Vrbnici - na prijelazu između Republike Kosova i Republike Albanije.

U sastavu skupštinske komisije su bili poslanici Nuredin Ibishi, kao predsjedavajući radne grupe za praćenje sprovođenja Zakona o policiji Kosova, poslanica Ganimete Musliu, poslanik Anton Çuni i poslanik Ćerim Bajrami, u pratnji administratora komisije Nura Çekua.
U posjeti regionalnoj policijskoj stanici u Prizrenu, uz prezentaciju cilja posjete od strane poslanika Ibishija, iznijet je i veliki broj informacija i problematike sa kojima se suočava policija na terenu u sprovođenju zakona i obezbjeđivanju reda i mira, od strane v. d. direktora Lumni Graishta, kao i njegovih saradnika među kojima i šefa operative Musli Kolollija, koji je bio službeni pratilac članova komisije. Potencirano je i niz pitanja oko sprovođenja Zakona o policiji, te aktelnih problema na ovom terenu, koji obuhvata četiri opštine: Prizren, Suva Reka, Dragaš i Mamuša.
Pored ostalog, na pitanje o broju zapošljenih pripadnika nevećinskih zajednica, dobijen je i tačan broj zaposlenih, koji otprilike odgovora i procentu prisutnosti Bošnjaka, Turaka i pripadnika zajednica RAE u opštini Prizren, kao i u opštinama Dragaš i Mamuša.    
Također je od strane poslanika potencirana i aktuelna informacija iz medija, odnosno izjava poslanice Emilije Redžepi o pokušaju kindapovanja njene 21-godišnje kćerke, tj. prijeteće poruke koja je, po njenim riječima, poslata tim postupkom. Zatražena je puna istraga od strane policije, za što su dobijene povratne informacije o onome sto je preduzeto.
Otkriven počinioc koji je ispisao grafite mržnje na zidu u Lokvičkoj ulici 
Na pitanje poslanika Ćerima Bajamija o rezultatima istrage oko pisanja poruka mržnje na zidu bošnjačke avlije u Lokvičkoj ulici u Prizrenu, v.d. direktor Regionalne Policije Kosova u Prizrenu je odgovorio da je slučaj razotkriven i prijava protiv osumnjičenog predata tužilaštvu u Prizrenu.
Dok je na dodatno pitanje poslanika Ćerima Bajamija o rezultatima istrage oko pisanja poruka mržnje na zidu bošnjačke avlije u jednom naselju u Prizrenu, odgovoreno od strane gospodina Graishte da je slučaj razotkriven a prijava o osumnjičenom počiniocu predata tužilaštvu u Prizrenu.
U policijskoj stranici u Sredskoj od strane komandira Aslana Smailjija, uz asistenciju Džeme Aslanija, donedavnog komandira, dobijene su informacije o stanju na terenu Župe i bezbjednosnoj problematici koja je najviše sporna u segmentu pljački porodičnih kuća vlasnika iz ovih sela koji žive i rade u inostranstvu, kao i čestim pljačkama stoke, pogotovo konja. Ovo posljednje pitanje je inače tretirano i na nivou regionalne stanice, jer je ono još izraženije u regionu Gore, opština Dragaš. 
U ovom pravcu poslanik Ćerim Bajrami je podržao sastanak v.d. direktora reginalne policijske stanice i njegovih saradnika sa predstavnicima mještana svih sela u Župi, od prije mjesec dana, kojom prilikom je zatraženo jačanje bezbjednosne situacije na terenu. Zasebno je potencirano tehničko jačanja stanice u Sredskoj sa još najmanje jednim vozilom, jer im je trenutno na raspolaganju samo jedno vozilo, uz još nekoliko policajaca.
U Policijskoj stanici u Prizrenu, komandir Haris Dida, dao je također velik broj informacija i odgovora na pitanja poslanika, te potencirao i specifične probleme s kojima se policija ovog grada suočava u čuvanja reda i mira u, inače, drugom po veličini gradu na Kosovu, koji ima veliki značaj za multietničke, kulturne i turističke prilike u mladoj državi Kosova.
Izneo je zasebno potrebu formiranja još jedne policijske stanice, makar na nižem nivou, u Prizrenu s čijim kapacetetima bi se jako poboljšale i bezbjednosne prilike u ovom gradu i regiji.
Njegova, kao i zapažanja g. Kolollija, na zasebni upit oko tretmana građana koji se suočavaju sa policijom i daju izjave, su decidna da se redovno vodi računa o prevođenju i zapisivanju izjava na maternjem jeziku građana.     
Na graničnom prijelazu Vrbnica, od kapetana Qamila Kronija su dobijene infomacije o radu ove najopterećenije pogranične tačke, te o dobroj saradnji kosovske policije sa graničnom policijom Republike Albanije, bez obzira sto je od prije neki dan ponovo uvedena dvostruka kontrola prolaznika i auta na granici. Možda sam za sebe govori podatak da je do prije nekoliko dana bilo preko četiri miliona prelazaka na ovoj granici. Kontrola šverca droge i ostalih zabranjenih sredstava je, po g. Kroniju, izražena, a demonstracija od strane njegovih saradnika tehničkih sredstava na raspolaganju, pokazuje da je i ovaj segment na zavidnom nivou.
Komisija za unutrašnje poslove Skupštine Kosova je sve današnje i informacije usnimila, tako da će izvještaj biti opširan, jer se radi o potrebi izvještavanja skupštine, i kasnije njenih preporuka MUP i Vladi za eventualne korekcije u sprovođenju Zakona o policiji, jednoj od najvažnijih službi kosovske države.