Apelacioni sud odobrio žalbu

Vijeće Apelacionog suda Kosova je djelomično odobrilo žalbu advokata optuženih N.Ç., R.E., E.SH., i F.K., promjenivši odluku Suda u Prizrenu od 3. novembra ukinuvši pritvor direktoru obrazovanja u Prizrenu, Nexhatu Çoçaju.

Vijeće je odlučilo da optuženom Çoçaju ukine pritvor i da se ta mjera zamjeni mjerom zabrane približavanja određenom mjestu ili određenoj osobi, do 02. 12. 2015. godine.

Isti odluka je donesena i za ostale osobe, kojima je izrečena mjera kućnog pritvora.

Svi oni se sumnjiče od strane tužilaštva da su u saradnji počinili krivično djelo "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 422 paragraf 1 i 2 potparagraf 2.1 i 2.2 u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Republike Kosovo.

Prema procjeni Apelacionog suda Kosova, proizilazi da postoji osnovana sumnja da su gore pomenuti optuženi bili izvršioci krivičnog djela za koje se i sumnjiče.

"Međutim, ne postoji opasnost od bijega, jer su optuženi porodični ljudi, imaju određeno prebivalište, uređen dosadašnji život, državljani su Republike Kosovo i nisu preduzeli nikakve radnje koja bi dovela do 'apstraktne' bojazni na tužioca zasnovanu na njihov bijeg", stoji u novoj odluci Apelacionog suda Kosova.

Isto tako, Sud kaže da tvrdnja da su krivična djela uzela maha u svim segmentima društva "ne može biti uslov za određivanje pritvora", dok je nalaz prvostepenog suda da se radi o prestupnicima povratnicima krivičnih djela, procjena koja nije opravdana i potkrijepljena uvjerljivim dokazima.

"Međutim, Apelacioni sud procjenjuje da je tvrdnja državnog tužioca zasnovana na osnovanom strahu da bi oni eventualno mogli uticati na oštećene, svjedoke i kosaradnike i na taj način mogli oštetiti sudski proces koji se održava protiv njih", zaključuje se u saopštenju Apelacionog suda.