Promjena sporazuma

Poslanica i potpredsjednica Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček, izjavila je danas na press konferenciji u Prištini da odluka Ustavnog suda Kosova o privremenoj suspenziji sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom treba da se prihvati, jer je to postupak kojem svaka država može da se podvrgne, javlja dopisnik RSE.

"Sačekajmo da vidimo šta će Ustavni sud da odluči. A ako se to povjeri i Venecijskoj komisiji, i to je dobra ideja. Evropski parlament često primi k znanju ono što ova komisija odluči kada su u pitanju različite države. Ali, prvo trebamo sačekati odluku Ustavnog suda", kazala je ona.
Lunaček je dodala ukoliko Ustavni sud odluči da sadržaj sporazuma nije u skladu sa Ustavom Kosova, onda treba doći do izmjena.
"Ako Ustavni sud tako odluči, onda ti dijelovi sporazuma koji nisu u skladu trebaju da se promjene. Za mene lično je problematičan onaj dio sporazuma gdje se navodi da samo Srbi mogu biti na određenim pozicijama. U zemlji koja je multietnička, to ne treba da bude slučaj".
Govoreći o procesu dijaloga Kosova i Srbije, a nakon odluke UNESCO-a da ne primi Kosovo za člana, Lunaček je navela da EU treba da vodi računa o implementaciji svih dogovorenih sporazuma.
"Prvi briselski sporazum navodi da zemlje neće blokirati jedna drugu prilikom učešća u regionalnim inicijativama. UNESCO nije regionalna organizacija, ali radi se o dobrosusjedskim odnosima što je suština dijaloga, zato se dijalog i vodi, za dobrosusjedske odnose. Ono što je Srbija uradila prilikom apliciranja Kosova u UNECO, i reakcija premijera Vučića nakon glasanja, nije u duhu dobrosusjedskih odnosa", zaključila je Lunaček.