Učlanjenje Kosova u Unesco

Politički analitičari na Kosovu ocjenili su da je van svake logike ponašanje Srbije u odnosu na pokušaj učlanjenja Kosova u Unesco i sprovođenju sporazuma iz Brisela.

Oni su dodali da to zahtjeva preispitivanje načina nastavka dijaloga.
Analitičari su ocjenili da je to, u suštini, neuspjeh Evropske unije jer, u najmanju ruku, nije uspjela da ubedi Srbiju da spusti tenzije.
Naim Rashiti iz Balkanske grupe za politiku kazao je da će sve što se događa posljednje vrijeme imati uticaja na dijalog u Briselu u mnogim pitanjima, pošto su međunarodnu procesi evoluirali brže u odnosu na dinamiku dijaloga i jer se dijalog u posljednje tri godine odvijao uglavnom oko unutrašnjih pitanja Kosova. 
"Vlada Kosova svakako treba da shvati da će to imati uticaja na dijalog", kazao je Rashiti za Radio Slobodna Evropa i dodao da dijalog ne treba da se vrati na početak, ali da treba da se odrede novi prioriteti u tom procesu, odnosno da se u agendu što prije uvede i pitanje bilateralnih odnosa sa Srbijom. 
Halil Matoshi ocjenio je da Vlada Kosova hitno treba da još jednom sagleda svoju poziciju u dijalogu sa Srbijom i odnos prema zvaničnom Briselu. 
"Nema smisla ostati miran u ovom procesu, ne tražeći od Brisela da se ili disciplinuje Srbija i da ne ometa Kosovo na njegovom putu učlanjenja, što je dio obaveza iz ovog dijaloga, ili objektivno da se sporazumi suspenduju, odnosno da se stavi moratorijum na njihovo sprovođenje dok Srbija ne promjeni svoj pristup", rekao je Matoshi. 
Rashiti smatra da Kosovo treba jasno da stavi do znanja šta realno želi od dijaloga sa Srbijom i da jasno stavi do znanja da je to dijalog o normalizaciji odnosa.