Nakon odluke Ustavnog suda

Tri kosovske opozicione stranke ocjenile su da odluka Ustavnog suda o suspendovanju sporazuma o ZSO predstavlja pobjedu opozicije, objavio je portal Kosova Press.

Pokret "Samoopredjeljenje" Visara Ymerija, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja su, u zajedničkom saopštenju, istakle da će, bez obzira na odluku Ustavnog suda, u koji one nemaju povjerenja, nastaviti još jače sa svojim aktivnostima.
"Pobjeda ujedinjene opozicije u njenom nastojanju da zaštiti državu je neizbježna. Pravičnost ovog zahtjeva sa jedne strane i naša odlučnost sa druge će neizostavno poraziti vladajuću koaliciju i dva sporazuma kojima je ugrozila Republiku Kosovo", piše u tom saopštenju. 
Te tri stranke kažu da kada su premijer, zamjenik premijera i njihovi potčinjeni potpisali posljednji sporazum 25. avgusta, nisu ozbiljno shvatili snagu ujedinjene opozicije i izjavljivali su da će sporazumi biti sprovedeni jer su u skladu sa Ustavom i da nema odustajanja. 
"Danas, poslije dva mjeseca aktivnog otpora opozicije, poslije preko 205.000 potpisa građana, poraz vlasti je počeo. Predsjednica je sporazume poslala Ustavnom sudu, a demarkacija sa Crnom Gorom je poništena i u sadašnjem obliku je niko neće ratifikovati", piše u saopštenju. 
Pošto opozicija, kako dalje piše u saopštenju, ne vjeruje Ustavnom sudu koji, po njima, više nema kredibilitet, nastaviće još intenzivnije sa svojim aktivnostima i državne institucije neće normalno funkcionisati sve dok sporazum o ZSO i demarkacija sa Crnom Gorom ne budu povučeni.