Deportovani nazad na Kosovo

Ibrahim Loku je ilegalni drvosječa na Kosovu, a prije šest mjeseci je njegova familija deportirana iz Njemačke.

Ibrahim Loku (20) je ilegalni drvosječa na Kosovu i zarađuje pet eura na dan, ako mu dobro ide.
Ako ga uhapse, prijeti mu kazna od nekoliko hiljada eura, a kada bi sam odlučivao, davno bi se vratio u Njemačku, iz koje je njegova familija deportirana nakon šest mjeseci boravka u toj zemlji, prenosi njemački list Welt.
Ali on ne može jednostavno otići, jer s novcem koji zarađuje kao ilegalni drvosječa finansira svoju porodicu - oca, majku i malu sestru.
Loku je istakao da je novac dovoljan za preživljavanje, ali da već dvije godine pokušava nešto uštedjeti kako bi mogao otići zubaru, da popravi zub koji mu je dugo pokvaren.

Sve više zahtjeva za azil

Welt prenosi da su, iako je Njemačka označila Kosovo kao "sigurnu zemlju", životni uvjeti tamo mizerni i da to pokazuje broj zahtjeva za azil koji je s 4.100 prošle godine porastao na 32.000 ove godine.
U Kačaniku, rodnom gradu Ibrahima Lokua, polovina od blizu 30.000 stanovnika je nezaposlena, a mjesečno primanje po glavi iznosi 80 eura.
Ibrahimov otac je slikar, kako prenosi Welt, ali je izgubio vjeru u sebe i nema nade da će naći posao.
Na upit je li se Ibrahim pomirio s tim da nikada neće otići u Njemačku, 20-godišnjak je odgovorio da nije i da bi sto puta, ako treba, pokušao otići u tu zemlju.