EKSKLUZIVNI INTERVJU

Bernard Përlazri, glavni osumnjičeni za ubistvo Hekurana Morine i ranjavanje dvije osobe u ponedjeljak u Prizrenu, već peti dan je u bjekstvu, zajedno sa dvojicom bratanaca, također osumnjičeni za učešće u ubistvu.

List "Express" je uspio da intervjuiše Përlazrija, koji je govorio o onome što se desilo u ponedjeljak uveče. Osumnjičeni za ubistvo je govorio kako je počeo konflikt sa braćom Morina, o dugu Beg Morine, oca ubijenog Hekrana Morine.

Përlazri priznaje da je ubio Hekurana Morinu, ranio njegovog brata Fadila i tri osobe, od kojih je jedan slučajnog prolaznika, ali kaže da su na njega i njegova dva bratanca prvo zapucali braća Morina i nekoliko osoba koje su bile sa njima. Oni su ih, prema Përlazriju, pratili sa dva automobila, jednim BMW X5 i BMW X6 , sve vrijeme dok su pili kafu u kafiću "Karamel", koji se nalazi u blizini poslovnog objekta braće Morina "Parket Sefa".

Prema njegovim riječima, on je pucao u samoodbrani, dok su njegovi bratanci, koje također policija traži, odmah pobjegli sa lica mjesta prije nego što je oružani sukob počeo.

On je ispričao svoju verziju kako je započeo konflikt sa Hekuranom Morinom, koji je poginuo u oružanom sukobu u ponedjeljak uveče.

Govorio je i o dugu od 70 hiljada eura, koje je navodno Beg Morina, otac ubijenog Hekurana Morine, nekoliko godina prije uzeo od Përlazrija. On tvrdi da nije falsifikovao dokument koji je pokazao kao sporazum između njega i Bega Morine, iako tužilaštvo tvrdi da je rukopis na toj potvrdi nije Begov. On kaže da je Hekuran Morina na početku prihvatio da vrati samo polovinu iznosa duga za koji je navodno naslijedio od svojega oca, ali da on nije prihvatio da dobije samo 35 hiljada eura.

Bernard Përlazri optužuje komandanta Policije u Prizrenu, Nexhmedina Krasniqija, jer prema njegovim riječima on je doveo do ovoga incidenta. Njega krivi za 600 hiljada eura, koje je prema njegovim riječima, njegova porodica izgubila u posljednjih nekoliko godina, i zbog čega on i njegov brat moraju biti u bjekstvu. U ovom slučaju kao posrednika uključuje i inspektora Policije u Prizrenu, Besima Rexhepija.

"Nexhmedin Krasniqi je rekao Hekuranu Morini da uzme oružje i da ubije Bernarda Përlazrija, i da dokle god on ima policijsku uniformu ni dan neće odležati u zatvoru", kaže Bernard Përlazri tokom njegovog priznanja za list "Express".

Përlazi kaže da namjerava da se preda, ali to neće učiniti pred pravosudnim organima u Prizrenu jer su ga oni oštetili.

List "Express" je pokušao da stupi u kontakt sa komandantom Krasniqijem ali on nije našao vremena da govori za list.

S druge strane, iz Osnovnog tužilaštva u Prizrenu za list "Express" tvrde da su navodno upravo Bernard Përlazri i još druga dvojica presjekli put žrtvi Hekuranu Morini i drugim osobama koji su se vozili sa dva automobila BMW X5 i BMW X6. Prema Tužilaštvu sumnja se da su najmanje dvije osobe pucale u pravcu braće Morina.

Do sada je, kako tvrdi Tužilaštvo izvršene su četiri racije u kućama osumnjićenih za ubistvo, ali niko nije uhapšen.

Incident se dogodio u ponedjeljak oko 20:30 u naselju Baždarana u Prizrenu. Porodica Morina, dan nakon ubistva je optužila osumnjičenog Bernarda Përlazrija da je tražio od Hekurana Morine reket od januara ove godine. On je prijavio Përlazrija policije, koji je zadržan u pritvoru 6 mjeseci.

/GazetaExpress/