Akcije u Prizrenu i Prištini

Policija Kosova, odnosno Direkcija za istragu trgovine ljudima u dvije odvojene policijske operacije, koje je izvršila juče, uhapsila je osam osumnjičenih osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo "trgovina ljudima" i "omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju", a identifikovala je i dvije žrtve trgovine ljudima.

Na području Prizrena uhapsila je tri osumnjičene osobe za koje se sumnja da su počinili krivično djelo "trgovine ljudima".

Uhapšene osobe su: S. K. (1963), R. K. (1957) i Sh. B. (1970) djevojka, kosovska Albanka.

Dvije identifikovane žrtve od strane policije su državljanke Kosova (maloljetnice/djevojke) koje su trenirane u skladu sa standardnim procedurama za pomoć i zaštitu žrtava.

Tokom ove operacije kao materijalni dokazi su zaplijenjeni: automobil, pištolj na plin, pancir, kompjuter, ZD memorija za kamere, 1189 eura, dva pasoša, kao i knjiga i razne fakture.

Druga operacija je izvedena u regionu Prištine gdje je nakon preliminarne istrage uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo "omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju" kao i "bavljenje prostitucijom".

Tokom ove operacije uhapšeni su: N. S. (1976, djevojka, kosovska Albanka), A. F. (1968), A. S (1968, djevojka, kosovska Albanka), M. M. (1961) i A. B. (1994, djevojka, kosovska Albanka).

Sve policijske akcije izvršene su uz odobrenje nadležnih tužilaca i u oba slučaja protiv već pet (5) uhapšenih osoba određena je mjera pritvora od 48 sati, za druge postupke istrage, i tri (3) osobe su puštene u regularnoj proceduri.