Sud dokument proglasio falsifikatom

Ručno ispisana potvrda o dugu u iznosu od 70 hiljada eura je razlog sukoba Bernarda Përlazrija i Hekurana Morine. Përlazri je tvrdio da je Hekuranov otac, Beg, prije oko dvije godine pozajmio 70 hiljada eura. Ali potvrdu, koju su naknadnom ekspertizom organi pravosuđa proglasili falsifikatom, nije prihvatao Hekuran Morina, koga je u ponedjeljak uveče ubio Bernard Përlazri u Prizrenu. Tokom januara Hekuran Morina je prijavio Përlazrija za reket i harač, ali je on oslobođen od strane suda prije 7 dana.

Potvrda o dugu može biti glavni uzrok ubistva Hekurana Morine u ponedjeljak u Prizrenu. Bernard Përlazri zajedno sa trojicom osumnjičenih za ubistvo je u bjekstvu. Tokom vatrenog obračuna ranjene su još tri osobe, među njima i Hekuranov brat Fadil Morina, jedan njihov prijatelj i slučajni prolaznik.

"Beg Morina je uzeo kod Bernarda Përlazrija dana 22.01.2015, 70.000 eura duga. Ostaje mu šest mjeseci da vrati dug", ovo je tekst koje sadrži dokument-potvrda, koji su navodno potpisali davaoc duga Bernarda Përlazrija i Beg Morina koji je dobio novac.

Beg Morina, sada pokojni, otac Hekurana (40), koji je ubijen u ponedjeljak oko 20:30 na kružnom toku u naselju Baždarana u Prizrenu, umro je 28. oktobra 2014. godine. Samo nekoliko mjeseci nakon smrti, Bernard Përlazri u januaru 2015. godine odlazi kod njegovog sina Hekurana da traži dug od 70.000 koji je navodno "naslijedio" od svog oca.

Morina, koji je s braćom vodio biznis sa parketom i laminatom, koji je prije mnogo godina započeo njihov otac, odbio je dati novac negirajući bilo kakav dug nasljeđen od oca.

Ali Përlazri je svoje tvrdnje potkrepio potvrdom o dugovanju kao dokaz. To je također dovelo do fizičkog sukoba između njih dvojice. Kasnije je Hekuran Morina prijavio policiji Përlazrija, koji je uhapšen dva mjeseca nakon prijave.

Bernard Përlazri je uhapšen 23. marta 2015. godine, optužen za krivično djelo prisile. Šest mjeseci je proveo u pritvoru da bi kasnije bio oslobođen uz obavezu da se policiji javi 3. septembra ove godine. Samo nekoliko dana kasnije, 7. septembra, Bernard Përlazri osumnjičen je da je pucao iz vatrenog oružja na Hekurana nakon oružanog sukoba na kružnom centru u naselju Baždarana.

List "Express" je osigurao pomenuti dokument, ne sudeći o njegovoj autentičnosti ili falsifikovanju.

Ovaj dokument je pregledan i ispitan od strane svih organa pravosuđa u Prizrenu, te je Osnovni sud u Prizrenu utvrdio da rukopis i potpis na ovom dokumentu nisu od pokojnog Bega Morine, gdje se navodi da je od Bernarda Përlazrija posudio 70 hiljada eura.

"Potpis i rukopis na potvrdi o dugovanju koju je Përlazri dao na uvid Morini ne odgovara potpisu i rukopisu Bega Morine. Ali nije utvrđeno čiji je potpis na ovom dokumentu", stoji u zvaničnom odgovoru iz tužilaštva u Prizrenu list "Express".

Isto je rekao i rođak Hekurana Morine, dan nakon njegovog ubistva, Emin Morina. Ali sasvim drugačije tvrde članovi porodice Bernarda Përlazrija, koji je i dalje u bjekstvu.

/ GazetaExpress /