Thaçi i Çeku na spisku osumnjičenih!!!

Prištinski dnevnik ''Bota Sot'' objavio je danas na naslovnoj strani slike bivših pripadnika OVK koje bi, kako piše, Specijalni sud mogao optužiti za zločine.

Na slikama su, aktuelni zamjenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi, predsjednik i potpredsjednik skupštine Kosova Kadri Veseli i Xhavit Haliti, bivši premijer i glavni komandant OVK Agim Çeku, poslanici u skupstini Kosova Shaip Muja, Daut Haradinaj, Azem Sula, Fatmir Limaj, Lahi Ibrahimaj, kao i bivši komandant OVK od 1997. do 1999 Bislim Zyrapi.

U tekstu sa naslovom "Komandante rata će istražiti i njihovi saborci" dnevnik ''Bota Sot'' navodi se da Specijalnom sudu počinju da se priključuju i istražni policajci Kosova, iako strepe da se iz moralnih razloga pridruže međunardnoj ekipi za istragu.

Oni se plaše da će u Prištini potom označeni i "optuženi" za istragu protiv svojih prijatelja, saboraca, kao i da će ugroziti sintagmu bivše ilegalne grupe "prijatelji ideala".

"Bota Sot" je saznala iz policijskih izvora Kosova da je prije tri mjeseca pozvan policajac koji nije htio da se predstavi da bude dio ekipe za istragu Specijalnog suda.

"Prije tri mjeseca su me zvali i rekli da žele da me imaju kao istražioca", rekao je on.

S druge strane službenici policije kažu da policija Kosova ima dovoljnih kapaciteta da sprovodi zakon.