Tri mjeseca prije sukoba

Tri mjeseca prije početka oružanog sukoba u Kumanovu između makedonske policije i grupe albanskih boraca, proizilazi da su svi mehanizmi odgovornosti na Kosovu, bili upoznati da će se nešto dogoditi u susjednoj zemlji.

"Tribuna Channel" je dobio zvaničnu potvrdu da je Kosovska obavještajna agencija, još u februaru obavijestila predsjednicu Kosova, Atifete Jahjagu, premijera Isu Mustafu, ministra unutrašnjih poslova, Skëndera Hysenija i direktora Policije Kosova, Shpenda Maxhunija da je makedonska tajna služba kontaktirala neke građane Kosova u svrhu isceniranja napada u Makedoniji.

To je potvrdio i predsjednik parlamentarnog odbora za nadzor Kosovske obavještajne agencije, Haxhi Shala, što proizilazi da su i parlamentarni supervizori bili obaviješteni o dešavanjima u tajnosti.

Shala je rekao da je Kosovska obavještajna agencija napravila izvještaj kojeg su mediji citirali te da je o ovome Komisija bila obaviještena. Pisani izvještaj, prema njegovim riječima, nije predat Komisiji, ali su poslanici bili usmeno obaviješteni od strane službenika Kosovske obavještajne agencije da su oni obavijestili vrh države o mogućnosti destabilizacije situacije u Makedoniji.

Šta kaže Haxhi Shala o informacijama iz Kosovske obavještajne agencije, i kakav odgovor daju zvaničnici institucija možete vidjeti u prilogu.

/Tribuna Channel/