Sindikat se ne osvrće na pozive Vlade

Lideri Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Kosova (USONK) su izrazili zadovoljstvo na odziv nastavnog osoblja njihovom pozivu za štrajkom i pozvali su da se štrajk nastavi i sutra, u iščekivanju isplate.

Iz USONK-a su rekli u preduniverzitetskom obrazovanju od 1125 isntitucija štrajku se nije odazvalo samo 17, a univerzitetskom od 17 fakulteta u sklopu Univerziteta u Prištini "Hasan Prishtina" samo tri fakulteta nisu štrajkovala.

Predsjednik USONK-a, Rrahman Jasharaj je izjavio da se najmanje škola odazvalo u opštini Podujevo.

"U Podujevu 32 škole su se odazvale štrajku, a samo su 3 radile. U međuvremenu, u drugim opštinama imamo samo po jednu školu koja se nije odazvala na štrajk", rekao je Jasharaj za portal "kallxo.com".

U međuvremenu, prema riječima predsjednika Sindikata univerziteta i nauke, Bardha Bardhija, 14 fakulteta Univerziteta u Prištini "Hasan Prishtina" i dva fakulteta Univerziteta u Mitrovici "Isa Boletini" su se odazvala štrajku. A tri fakulteta Univerziteta u Prištini se nisu odazvala na štrajk.

USONK izvještava da i na novim listama koje su distribuirane u blizu 8 opština, postoje greške u godinama radnog iskustva.

USONK je pozvao nastavnike u štrajk zbog njihove sumnje da Vlada ne stoji u potpunosti iza svojih obećanja o isplati 0.5 posto na radno iskustvo za aprilske plate.

"U 7 ili 8 opština su pristigle nove liste. Prve analize govore da i na ovim listama ima grešaka u godinama radnog iskustva, a pogotovo kod pomoćnog osoblja, jer je za sve u globalu uzeto radno iskustvo od 10 godina", stoji u saopštenju USONK-a.

Premijer Mustafa i njegovi ministri su danas kritikovali odluku Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Kosova (USONK) za ulazak u štrajk.