Susret sa njemačkim ministrom

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Kosova Hashim Tahçi izjavio da kosovska vlada neće otvarati nijedno pitanje iz briselskog sporazuma dogovoreno tokom njegovog upravljanja vladom.

Thaçi je to rekao tokom susreta sa ministrom inostranih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeierom u Prištini.
Thaçi je, navodi se u saopštenju, istakao da su Kosovo i Balkan veoma važan dio njemačke spoljne politike i da Njemačka ostaje jedan od ključnih partnera Kosova na njegovom putu ka članstvu u evroatlantskim strukturama kao i u drugim relevantnim međunarodnim mehanizmima.
"Vaša podrška procesu integracija Kosova u EU je od vitalnog značaja i, zahvaljujući vašem ličnom posvećenošću i njemačkoj spoljnoj politici u cjelini, mi smo blizu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Thaçi.
Sporazumi postignuti u Briselu su doprinijeli poboljšanju života, integraciji Srba iz sjevernog dijela Kosova u institucije kao i raspuštanju ilegalnih struktura, naglasio je Thaçi, dodavši  da svi dotični sporazumi moraju biti sprovođeni od strane Srbije.
"Postizanje novih sporazuma je važno, ali još važnija je puna implementacija dosadašnjih dogovora. Mi kao država nećemo otvarati nijedno pitanje za koje smo se dogovorili tokom mog mandata kao premijera“, rekao je Thaçi.
S druge strane njemački ministar inostranih poslova  izjavio je da je pred region i Kosovo jedna jasna i pozitivna evropska perspektiva te dodao da kosovske institucije moraju ostati privržene ispunjavanju uslova koji su blisko povezani sa izvještajima Evropske komisije za Kosovo.