Vaspitavanje batinama i nasiljem

Hamdija, problematično dijete i pomalo sporo u akcijama koje zahtijevaju inteligenciju ispod prosjeka, jako često dobija batine od svojeg oca, Xheka. Nasilje nad Hamdijom nije istinito, jer je on prosto samo lik iz humorističke serije "Ono što je naš dom". Ali nasilje koje on trpi u nestvarnom životu, je ironizacija stvarnosti discipliniranja djece na Kosovu, ali i šire na Balkanu.

Prema glavnim podacima Ankete višestrukih pokazatelja u Republici Kosovo (2013-2014), 61,4 posto ispitane djece, u dobi do 14 godina, izjavilo je da su pretrpjeli mentalno i/ili fizičko nasilja od strane članova porodice u toku posljednjeg mejseca od dana davanja izjave.

Iz ove grupe, 24 posto, ili  približno jedno dijete na četiri djeteta, potvrdilo je da je fizički kažnjeno, u 6 posto slučajeva su rekli da su doživjeli teške fizičke kazne. Dok je 31 posto djece izjavilo da nad njima nije izvršeno nikakvo nasilje, bilo fizičko ili psihičko, na osnovu ankete realizovanje u saradnji sa Statističkim zavodom Kosova.

Inače, na osnovu odgovora djece iz drugih etničkih grupa (Romi, Aškaliji i Egipćani), koji su tretirani u posebnom upitniku, fizičko nasilje prijavilo je 40 posto, što proizilazi da je na deset djeteta četvoro njih doživjelo nasilje.

Prema istom istraživanju UNICEF-a, kultura discipliniranja djece kroz nasilja je široko rasprostranjena, ne samo na Kosovu, nego i u drugim zemljama Balkana.

U Crnoj Gori, 69 posto anketirane djece (2013) navodi da su bili žrtve fizičkog ili psihičkog nasilja. Od tog broja, 30,8 posto - odnosno gotovo 1 u 3 djece - je navelo da je nad njim izvršeno fizičko nasilje, a kada je riječ o teškom fizičkom nasilju, tu procenat iznosi oko 2 posto.

Samo 16 posto ispitane djece u susjednoj zemlji, izjavilo je da nad njima nije bio izvšenv bilo kakav oblik nasilne discipline. Iznenađujuće, veoma mali postotak je odraslih članova porodice koji su za korišćenje nasilne discipline.

"Samo 7 posto ispitanika u porodici vjeruje da je tjelesno kažnjavanje neophodan dio obrazovanja djece, što predstavlja suprotnost u odnosu na rašireno postojanje fizičke discipline", stoji u podacima UNICEF-a za Crnu Goru.

U Srbiji, 39 posto djece je bilo suočeno sa psihičkim nasiljem, dok je 17 posto izjavilo da su također pretrpjeli fizičko kažnjavanje. Prema podacima iz 2014. godine, samo 1 posto djece su rekli da su bili suočeni sa teškim fizičkim nasiljem.

Teško fizičko nasilja znači udaranje djeteta po glavi, ušima ili licu, ili udaranje dijeteta silom i to više puta. Ovo međunarodno istraživanje još uvijek nije realizovano u Albaniji i u drugim zemljama.

/Kallxo.com/