Spajanje neradnih dana

Državni i vjerski praznici navedeni u kalendarskoj 2015. godini na Kosovu omogućili su zaposlenima u javnim ustanovama tri dana odmora u toku posljednjih 10 dana. U ponedjeljak je ponovo praznik, slavi se pravoslavni Uskrs.

Ovi dani odmora nisu predviđeni u Zakonu o službenim praznicima u Republici Kosovo, ali se oni slave sa po dva slobodna dana, prenosi portal "Indeksonline".

Krivci za ovo pitanje su sami vladini službenici koji prošle godine nisu izvršili izmjene i dopune u Zakonu o službenim praznicima u Republici Kosovo.

"Izmjene i dopune Zakona o službenim praznicima je bilo spomenuto prošle godine, ali ništa se nije poduzeto u tom pogledu. Ovo odgovara samim službenicima koji jedva čekaju vikend kako bi u tim danima uživali u okolnim zemljama kao što su Albanija i Makedonija", rekao je Imer Mushkolaj za Indeksonline.

Od 5. aprila, kada je bio katolički Uskrs, koji se nije slavio samo u nedjelju, prema kalendaru, nego i u ponedjeljak.

Dana 9. aprila, četvrtak, slavi se Dan ustava, gdje javne ustanove predviđaju dan odmora, ali se nije tako desilo.

"Ono što je najviše zabrinjavajuće je da se Dan ustava, koji je prekjučer proslavio, u mnogim ustanovama je povezan sa petkom. Zatim, u ponedjeljak se slavi pravoslavni Uskrs, te na kraju prosta računica daje pet dana odmora", dodao je Mushkolaj.

Prema Mushkolaju, vladini službenici zloupotrebljavaju državni budžet, dok zaposleni u javnim institucijama zloupotrebljavaju odgovornosti koju imaju prema državi.

Mushkolaj je dodao da proslava toliko praznika za kratko vrijeme ozbiljno narušava bilo koju zemlju s većom ekonomijom, a posebno Kosovo kada se zna koliki je budžet.

RIKI PUSHIMET ZYRTARE 10 04 from Krenar Thaçi on Vimeo.

/ Indeksonline /