Informisan o lošem položaju goranske zajednice

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar je danas u Prištini primio predstavnika goranske zajednice Fergapa Zaimija, člana Savjetodavnog vijeća za zajednice pri Uredu predsjednice Kosova ispred nevladinog sektora.

Fergap Zaimi je specijalnog predstavnika EU upoznao sa problemima sa kojim se suočava goranska zajednica na Kosovu, izdvojivši pitanja vezana za izuzetno loš položaj Goranaca u opštini Dragaš - na lokalu i marginalizovan položaj na centralnom nivou, zatim pitanje učestalih krađa i prijetnji u pograničnim mjestima, nesigurnost imovine, nezaposlenost, priznavanje srednjoškolskih i fakultetskih diploma, migracija, kao i pitanje decentralizacije i formiranje nove opštine Gora. 
Specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar je pokazao izuzetno razumjevanje za sve probleme i obećao da će se založiti za rješavanje problema Goranaca kroz razgovore sa najvišim zvaničnicima kosovskih institucija.
Razgovor je završen na obostrano zadovoljstvo, uz nadu da će Specijalni predstavnik Evropske unije Samuel Žbogar uskoro posjetiti goransku zajednicu.