Prije nego što autobus uđe na peron, građani trče u susret kako bi stigli do vrata i osigurali mjesto. Tokom te gužve i guranja najgore prolaze djeca. Pored zastrašivanja, oni rizikuju da budu prignječeni ali i da padnu iz naručja svojih roditelja.

Ne nedostaju ni suze rođaka koji su došli da isprate svoje najbliže. Na stanici su izašli i oni koji nikoga ne ispraćaju i sa radoznalošću prate šta se događa. Jedan od njih je pokušavao da zaustavi svoje zemljake da ne napustaju zemlju, govoreći vozačima da su krijumčari.

"U mogućnosti sam da dam i svoj život kako bih zasutavio ljude koji odlaze iz zemlje. Ovo su špijuni Srbije koji prevoze ljude", kazao je između ostalog ovaj čovjek sa suzama u očima.

Građani za svoj odlazak najviše krive Vladu i kažu da je razlog odlaska teška ekonomska situacija.

"Otišla su mi četiri člana porodice. Svi ovi koji bježe su socijalni slučajevi. Ispratio sam unuku. Isa Mustafa i Hashim Thaçi je najbolje da se bave odlaskom Kosovara, a ne Jablanovićem".

Na kraju, vrata autobusa se jedva zatvaraju, nekoliko putnika je ostalo da do Beograda putuju stojeći. Bilo je i onih koji nisu uspjeli ni da se ukrcaju u autobus, ostajući sa nadom da će biti mjesta za njih sutradan.

"Moj brat još nije ušao u autobus, nema mjesta, sa suprugom je i djecom. 200 osoba u autobusu, a autobus može smjestiti samo 45 osoba".

Prema posljednjim statistikama, broj kosovskih građana koji su otišli u inostranstvo je preko 24 hiljade i nastavlja da se povećava.