Nemam namjeru da podnesem ostavku

Nemam namjeru da podnesem ostavku, jer nijednog trenutka nisam prekršio zakon niti sam ijednom izjavom uvrijedio građane. Osudio sam napad na Srbe za Badnje veče u Đakovici i to je sve. Protesti i zahtjevi Samoopredjeljenja nemaju veze sa onim što sam rekao, kaže za frankfurtske "Vesti" Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, koji je bio povod ili izgovor za dva protesta u Prištini koji su se završili fizičkim obračunima policije i demonstranata.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović ne namjerava da podnese ostavku, jer, kako ističe, nije prekršio zakon, niti ijednom izjavom uvrijedio građane, a traženje ostavke i galamu oko Trepče smatra samo željom opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice.

"Osudio sam napad na Srbe za Badnje veče u Đakovici i to je sve. Protesti i zahtjevi 'Samoopredjeljenja' nemaju veze sa onim što sam rekao", rekao je Jablanović, dodajući da je siguran da bi protesta bilo i bez te izjave, samo što bi povod bio neke druge prirode.

Prije svega, kako naglašava, "Samoopredjeljenju" ne odgovara da u Vladi Kosova vide Srbe koji rade u interesu Srba.

"Cio kabinet Ise Mustafe dobro zna da je pozivanje na moju izjavu i dizanje tolike galame oko Trepče samo želja opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice. Posljednjih mjesec dana nijednog trenutka nije bilo promjene u saradnji između Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova", rekao je Jablanović.

On je dodao da kolege u vladi znaju ko je bio meta njegove izjave, "a to nijednog trenutka nisu bile majke nestalih Đakovčana", već isključivo osobe koje su kamenovale autobus sa Srbima.

"Aktivisti 'Samoopredjeljenja' nemaju nikakve veze sa majkama koje traže svoje nevino stradale u posljednjem ratu. Majke su tog dana protestovale ispred crkve, demokratski i dostojanstveno, nisu ni napadale, ni fizički uznemiravale. Odustale su od protesta zato što su zloupotrebljene u političke svrhe", objasnio je Jablanović.

On kaže da na sjednicama vlade nema nikakvih problema. U Prištini se kreće, prema njegovim riječima, znatno drugačije, uz policijsko obezbjeđenje, ali do sada nije imao problema "fizičke prirode".

"Nismo ušli u vladu da pravimo jaz između Srba i Albanaca još većim, već da uradimo nešto u korist svih naših građana, bez obzira na to da li su Srbi, Albanci ili Romi. Situacija je veoma teška u ekonomskom pitanju, ali i sa kriminalom i korupcijom, a neodgovorne akcije pojedinih političkih stranaka samo dovode do toga da situaciju pravimo još težom", ukazao je on.

Jablanović smatra da nema potrebe da se bilo ko iz Beograda oglašava povodom ovog slučaja, jer slučaja i nema.
 
"Slučaj je izmišljen i iskonstruisan. Izjava koja je osudila jedan vandalski čin u Đakovici je preuveličana i izokrenuta pred kosovskom javnošću, kako bi se skrenula pažnja sa kamenovanja povratnika", kazao je on.

Što se Trepče tiče on je ukazao da je Srpska lista stav dogovorila sa koalicionim partnerima.

"Saglasni smo da je Trepča ozbiljan kombinat od čije ekonomske budućnosti zavisi budućnost cijelog Kosova i regije. Zakon o Trepči treba da bude donijet na miran način, hladne glave i uz mišljenje stručnjaka koji mogu da daju najbolje moguće riješenje", zaključio je Jablanović.