Na cijeloj teritoriji Kosova

Svi poslovni i stambeni objekti na Kosovu bez građevinske dozvole, koji su sagrađeni do 31. avgusta prošle godine, moći će da uđu u proces legalizacije ukoliko se do 5. februara upišu u opštinski registar. Međutim, ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani kaže da će građani moći da prijave bespravno sagrađene objekte i nakon ovog roka, ali u okviru žalbenog postupka.

Na cijeloj teritoriji Kosova u toku je proces registracije bespravno izgrađenih objekata, a do sada je, prema podacima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, prijavljeno oko 60.000 stambenih i poslovnih objekata.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da je ovo jedinstvena prilika da građani u septembru legalizuju sve objekte koje su sagradili bez građevinske dozvole.

"Za dva dana, po zakonu, proces registarcije bespravno sagrađenih objekata se završava. Međutim, omogućićemo građanima da se aplikacije primaju i nakon 5. februara. Ministarstvo i opštine treba da naprave državni registar tih objekata, koji su izgrađeni bez dozvole, pa ćemo taj period iskoristiti da i dalje primamo formulare, ali će nakon 5. februara oni biti riješavani u okviru žalbenog potupka, koji će trajati još tri mjeseca.“

Ministar Agani ističe da će opštinske komisije, uz pomoć ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, na osnovu priložene dokumentacije odlučiti koji bespravno sagrađeni objekti će moći da se legalizju.

"Bitno je da su ispunjeni minimalni građevinski kriterijumi, da su ti objekti bezbjedni za stanovanje i korišćenje", kaže Agani.

Takođe, građani koji nisu ispunili sve uslove, moći će naknadno da prilože traženu dokumentaciju za legalizaciju objekata. Poslovni i stambeni objekti, sagrađeni nakon 31. avgusta 2013 godine, neće moći da uđu u proces legalizacije, jer je tada napravljena satelitska mapa Kosova.

"Ukoliko su objekti izgrađeni nakon ovog datuma bez dozvole ne mogu biti subjekt legalizacije, jer su svi građani Kosova bili obavešteni o tome", napominje ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani.

On ističe i da legalizacija objekta ne podrazumijeva i riješavanje pitanja vlasništva.

"Objekat može da se legalizuje, ali to ne znači da je u vlasništvu tog građanina. Vlasništvo se riješava pri Katastarskoj Agenciji Kosova i pri nadležnim opštinskim katastarskim kancelarijama. Ali, iako se vodi sudski postupak oko vlasništva, onaj ko koristi objekat može i da ga legalizuje".

Proces legalizacije će se sprovoditi i u četri opštine na sjeveru Kosova.

"Očekujem da će ovaj postupak, koji je svima nama u interesu, biti sporoveden i na sjeveru zemlje po istom zakonu, ali možda nešto sporije. Ako je potrebno da nađemo neko tranziciono rješenje, učinićemo i to", ističe ministar Agani.

Na kraju dodajmo da je proces registracije bespravno sagrađenih objekata besplatan, dok će se legalizacija plaćati kao građevinska dozvola. Ukoliko bespravno sagrađene objekte građani Kosova ne upišu u registar do predviđenog roka, izgubiće pravo na legalizaciju i ti objekti će ući u proces rušenja.