Predsjednica Jahjaga primila grupu žena poslanica

Grupa poslanica Skupštine Kosova predala je predsjednici Atifeti Jahjagi prijedlog amandmana na Ustav o povećanju procenta zastupljenosti žena u vladi. Zahtjeva se da se umjesto sadašnjih 30 posto prisustvo žena poveća na 40 posto.

Poslanice Skupštine Kosova zatražile su promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na učešće žena u radu vladinih struktura.

Prijedlog amandmana na Ustav, koji je grupa poslanica Skupštine Kosova predala predsjednici Jahjagi, predviđa da se aktuelna zakonska kvota od 30 posto poveća na 40 posto zastupljenosti žena na ministarskim i pozicijama zamjenika ministara.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednice, Jahjaga je visoko ocijenila inicijativu koja podržava Rezoluciju br. 04-R-09 i Prištinske principe sa Međunarodnog samita žena, održanog u oktobru 2012, a kojim se predviđa da se zastupljenost žena u državnim institucijama, do 2050. godine, poveća na 50 posto.

“Predsjednica je izjavila da je trenutna zastupljenost žena u izvršnoj vlasti niska i ocijenila neophodnim garantovanje učešća žena u donošenju odluka”, saopšteno je.

“Kosovska predsjednica je izrazila podršku inicijativama koje imaju za cilj rodnu ravnopravnost i učešće žena u svim oblastima života”.

Poslanica Alma Lama je informisala predsjednicu da je ovu inicijativu grupe poslanica podržalo 57 poslanika iz svih zajednica.