Svako je odgovoran za svoje izjave

Premijer Isa Mustafa izjavio je da su demonstracije u Prištini izašle iz okvira prvobitnih zahtjeva opozicije i ocjenio da je to bio pokušaj nasilnog rušenja vlasti.

On je, upitan o sudbini ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, rekao je na Jablanoviću da odluči o tome da li će se povući, ali da bi to ”možda bilo i poželjno”.
Mustafa je u intervjuu za Radioteleviziju Kosova rekao je jučerašnji dan bio veoma težak za Kosovo i Prištinu, gde je u višečasovnim žestokim sukobima demonstranata i policije bilo više desetina povređenih.
On je naglasio da su demonstaracije izašle iz okvira zahteva opozicinih stranaka za razrešenje Jablanovića i pretvaranje Trepče u javno preduzeće, već da su bile tipično politički protest na kome se tražilo razrešenje vlade Kosova.
Upitan da li će razrešiti Jablanovića, Mustafa je rekao da se, kao premijer, neće baviti verbalnim izjavama ministra.
On je dodao da svaki čovek odgovara za svoje izjave i na Jablanoviću je da li želi sam da se povuče sa mesta ministra.
”Svaki čovjek, pa i Jablanović treba da svijesno odgovora za svoje izjave. Ako se ministar Jablanović bude povukao, to bi možda bilo i poželjno”, rekao je Mustafa. 
Premijer je, takođe, istakao da nije dobro da neko ko radi posao novinara bude napadnut samo zbog toga što govori srpski. On je dodao da su Albanci godinama bili manjina u bivšoj Jugoslaviji i da najbolje znaju kako je biti manjina.
Premijer je kazao da je izražavanje zabrinutosti putem protesta fundamentalno pravo građana Kosova. 
Građani Kosova imaju puno razloga za proteste, ali ne možemo za 45 dana da rešimo sve probleme i ne treba da rušimo državu zbog toga, nego treba uz podršku građana da promenimo taj proces unapred, dodao je on.
Isa Mustafa je, takođe, rekao da se o Trepči neće razgovarati u Briselu, jer je taj kombinat na teritoriji Kosova i kada je međunarodna zajednica priznala Kosovo, onda to podrazumeva da Trepča je vlasnistvo Kosova.
Prema njegovim rečima, u Briselu će se razgovarati o policiji, o uklanjanju civilne zaštite na severu, o pravosuđu, ali nikako o imovini Kosova.
”Mi smo 19. januara spasli Trepču, jer nismo dozvolili proces stečaja Trepče i sugerisali smo skupštini Kosova da za Trepču imamo poseban zakon i da bude dugoročno rešenje”, rekao je Mustafa.