Upitna konstitutivna sjednica parlamenta?

Hashim Thaçi ponovo je izjavio da, ako se ne postigne dogovor o formiranju kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora.

Mediji, komentarišući ovu izjavu, kažu da je njome Thaçi poručio da neće biti sazvana konstitutivna sjednica parlamenta ako i njegova stranka ne bude dio političkog sporazuma koji se odnosi na Skupštinu i vladu Kosova.
Odlazeći premijer Kosova Hashim Thaçi, koji je lider Demokratske partije Kosova, rekao je u intervuju za javni servis Radiotelevizije Kosova da stranke treba se između sebe dogovore i nađu rješenje za formiranje Skupštine i vlade. 
On smatra da je takav dijalog potreban i poziva predstavnike stranaka da zajedno odu kod predsjednice Kosova Atifete Jahjage. 
Thaçi je napomenuo da, ako se ne nađe rješenje za formiranje kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora, naglasivši da srednjeg rješenja nema. 
Politički analitičari na Kosovu smatraju da je koalicioni blok VLAN, odlukom da odustane od mjesta predsjednika Skupštine Kosova i glasa za kandidata PDK za tu funkciju, "vruć krompir" prebacio u ruke Thaçija. 
Kako eksperti ustavnog prava kažu, u slučaju da predsjedavajuća Skupštine Kosova Flora Brovina ne sazove konstitutivnu sjednicu parlamenta, to znači "odbijanje vršenja obaveze koju ima i samim tim, kako nalaže pravilnik o radu Skupštine Kosova i zakoni i Ustav Kosova, automatski će biti smjenjena. 
U tom slučaju bi najmlađi poslanik Skupštine imao pravo da sazove konstitutivnu sjednicu, na kojoj bi parlamentarna većina izabrala predsjednika i ostale organe Skupštine Kosova. 
Koalicioni blok VLAN je u petak odlučio da Thaçijevoj PDK prepusti mjesto predsjednika Skupštine Kosova, a narednih dana će odlučiti koga će predložiti za premijera. 
Ta koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i pokreta Samoopredjeljenje, takođe zahtjeva da Jahjaga od predsjedavajuće Skupštine Flore Brovine traži da sazove konstitutivnu sjednicu kosovskog parlamenta na kojoj će biti izabran predsjednik i ostali skupštinski organi. 
Izbori na Kosovu održani su 8. juna i na njima je najviše glasova dobila Thaçijeva PDK i 37 mandata u Skupštini Kosova, koja ima 120 poslaničkih mjesta, ali nedovoljno da formira vladu. 
Blok VLAN ima više od polovine poslaničkih mjesta u parlamentu Kosova, ali zbog insistiranja PDK da ima predsjednika Skupštine, blokada kosovskih institucija traje već punih pet mjeseci.