Ledeni april ne posustaje

Iako meteorolozi najavljuju smirivanje vremena i nešto toplije dane od kraja sedmice, dugoročne prognoze ne nude razloga za optimizam...

Ako ste pomislili da su kiša, snijeg i temperature na granici nule usred aprila samo prolazni talas na Kosovu, koji će potrajati tek nekoliko dana, prevarili ste se. Iako meteorolozi najavljuju smirivanje vremena i nešto toplije dane od kraja sedmice, dugoročne prognoze ne nude razloga za optimizam.

Poznati norveški sajt Yr.no najavljuje tek djelimičan prestanak padavina sutra, 22. aprila, ali i dalje vrlo niske temperature koje bi se do kraja dana mogle popeti na nesigurnih 21 stepeni. No snijeg i hladni talas sa kosovskih planina ne bude nadu u takvo što, pa se nešto toplije vrijeme može očekivati samo tokom vikenda.

Malo bolja situacija slijedi u nedjelju, te bi u narednim danima, od 27. do 30. aprila, moglo doći do porasta temperatura uz vrlo promjenjljive vremenske prilike - čas sunce, čas oblaci i pljuskovi. No, s obzirom da prognoze najavljuju najviše temperature i do 26 stepeni, bit će to prava blagodet u odnosu na ovu sedmicu.

I jedna od najposjećenijih svjetskih meteoroloških stranica AccuWeather.com najavljuje slično vrijeme, doduše s nešto više pesimizma, jer on samo sutra i u petak predviđa stabilno i sunčano vrijeme, uz temperature do ugodnih 26 stepeni. U ostalim danim slijedi novi kišni talas i novi pad temperatura.

Tako bi 1. maj mogao započeti sunčano i sa temperaturama od preko 22 stepeni.