Zbog obećanja premijera Hashima Thaçija

Bivšim radnicima Fabrike cijevi i čelika u utorak je premijer obećao da će dobiti 25 miliona kao nadoknadu za otpuštanje početkom 1990 godine, piše list "Koha Ditore".

Skupština je do sada odbijala da ima glavnu ulogu u odlučivanju u tom slučaju što je premijer od nje tražio. Izvor iz Kosovske poverilačke agencije (KPA) je listu rekao da će bilo ko ko bude doneo takvu odluku snositi krivičnu odgovornost.

Izvor lista je podsetio da će, ako se ovaj presedan bude ostvario, to dati pravo svim radnicima koji su nasilno otpušteni da ostvare pravo na nadoknadu. To bi, po njegovim riječima dovelo do bankrota Kosova. Vlada za taj iznos treba da izdvoji 25 miliona eura.

Kosovo bi do bankrota moglo da dovede održavanje jednog obećanja koje je javno dao premijer Hashim Thaçi. U vezi toga on hoće da u tu igru uvuče i Skupštinu.

Tokom predizborne kamapanje za lokalne izbore koji su održani krajem prošple godine šef izvršne vlasti je obećao da će Vlada "da plati dug" prema 912 bivših radnika Fabrike cijevi i čelika (IKM) iz Uroševca koji tvrde da država treba da izdvoji 25 miliona eura nadoknade za njihovo otpuštanje početkom 1990 godine.

On nije preduzeo nikakav korak sve dok nekoliko bivših radnika nije stupilo u štrajk pred zgradom vlade. Poslije toga je premijer preporučio Skupštini da održi vanredno zasjedanje na kome bi se našao način da se isplati potraživano dugovanje, ali je do sada Skupština to odbijala.

U vezi najnovijeg razvoja situacije su alarmirali Kosovsku poverilačku agenciju. Jedan od rukovodilaca je anonimno objasnio opasnost koju bi predstavljala isplata sume koju traže bivši radnici fabrike Cijevi i čelika.