Povećanje ambicija prema Kosovu

Analitičar Azem Vllasi smatra da će ubjedljiva pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima u Srbiji povećati ambicije Srbije prema Kosovu.

"Činjenica da je partija (Aleksandra) Vučića ojačala na posljednjim izborima sigurno će uticati na povećanje ambicija prema Kosovu ako bi se zadržao populistićki i nacionalistićki kurs", rekao je Vllasi za Koha ditore.

Prema njegovim riječima, to znači da će biti novih zahtjeva i da će Srbija tražiti da bude više nego do sada uključena u pitanja Kosova.

Vllasi ne očekuje da se u narednom periodu održi tempo razgovora između premijera dvije zemlje, kakav je bio do sada.

"Ne vjerujem da će do maja biti suštinskih razgovora, jer je Vučiću glavni posao da formira Vladu i za to mu je potrebno vrijeme do početka maja. Najavljeno je da će se u Srbiji do 1. maja konstitusati vlada. Istovremeno na Kosovu tada će vršiti pripreme za izbore. Ja ne vjerujem da će gospođa Catherine Ashton natjerati novog premijera Srbije i sadašnjeg premijera Kosova da požuruju, da raspravljaju o teškim temama", kaže Vllasi i dodaje da Kosovo nema nikakvog interesa da požuruje nastavak ovih razgovora.

Vllasi smatra da Kosovo ne treba da dozvoli da se teme o kojima se razgovara proširuju i da ne dozvoli da dođe do direktnog uključivanja države Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

On smatra da bi najbolje rješenje bilo kada bi kosovska strana usporila dosadašnji ritam razgovora.

"O glavnim pitanjima je postignut sporazum. Sada bi najpametnije bilo da se insistira na ostvarivanju do sada postignutih sporazuma. Svi odnosi sa Srbijom treba da budu spušteni na niži nivo, na običan kolosjek, na međusobnu komunikaciju raznih sektora, ali ne više na nivou premijera", kaže Vllasi.

On je naveo i da su u političkom diskursu SNS populizam i nacionalizam i ocjenio da će Vučić nastojati da se pokaže jačim zaštitnikom Srba od lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

"Zato kosovska strana ne treba da dozvoli da se dijalog pretvori u proces bez kraja", rekao je on.