Izbori u Srbiji u enklavama na centralnom Kosovu

Za razliku od sjevera, na centralnom Kosovu nije vođena izborna kampanja za nedjeljne parlamentarne izbore u Srbiji.


Srbiju u nedjelju očekuju parlamentarni izbori, a isti dan će se birati i Skupština Grada Beograda. Izbori će biti provedeni i u enklavama na centralnom Kosovu gdje žive Srbi.
Za razliku od sjevera, na centralnom Kosovu nije vođena izborna kampanja. Tamošnji stanovnici kažu da će izaći na izbore jer ih je raspisao predsjednik Srbije, a od Beograda očekuju da im pomogne u razvoju.
Već mjesec dana nekoliko desetina mladića dolazi ispred zgrade lokalne opštine. Blokiraju rad ove institucije koja polaže račune zvaničnom Beogradu, a koju u Prištini nazivaju paralelnom. Jedini njihov zahtjev je da im Vlada Srbije osigura posao.
"Pre nekoliko dana smo bili u Beogradu, razgovarali sa [premijerom Ivicom] Dačićem. On nam je obećao da će biti nešto. Pitao nas koje su ovde institucije koje funkcionišu na teritoriji opštine Vučitrn. Mi smo rekli da je u pitanju prosveta, zdravstvo, PTT. Obećao je čvrsto i sad čekamo odgovor iz Beograda", kaže Marko Mašić.

Nezaposlenost najveći problem

Nezaposlenost je najveći problem Srba koji na Kosovu žive u enklavama. Posao traže od svakog političara koji dođe iz Beograda, pa kažu kako vjeruju da je to razlog što ih tokom izborne kampanje niko nije obilazio.
"Niko ne sme sad da dođe da obećava. Posle 30 i ne znam koliko dana niko se nije oglasio, pa predizborna kampanja ne bi imala smisla", kaže mladić koji se predstavio kao Milovan.
U nedjelju će izbori biti provedeni i u njihovom selu. Redovno su se odazivali na pozive Beograda da glasaju, a sada neki od njih kažu da ne znaju za koga da glasaju.
"Kakva atmosfera vlada među nama, takva je i među meštanima. Jednostavno, čovek ne može da se opredeli, ne zna kome bi dao svoj glas. Da je neko uradio nešto dobro, da smo videli neko dobro, tipa posao proizvodni pogon ili ne znam šta, što bi dovelo do razvitka sela, sigurno bi izašli i glasali", ističe Peđa Rakić.
Samo ih to, kaže, može pokrenuti da ove nedjelje izađu na izbore u većem broju. Prije dvije godine od 1.800 upisanih u birački spisak opštine Vučitrn glasalo ih je 37 posto, podsjeća novinar Al Jazeere Marko Subotić.