Partnertsvo sa Prištinom i sprovođenje dogovora postignutih u Briselu

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović ocijenio je zlonamjernim izjave da se formiranjem Zajednice srpskih opština radi na osnivanju "neke Republike Srpske".

"Veoma su zlonamjerne osude da se radi na formiranje neke Republike Srpske ili posebnog etniteta na Kosovu. To su izmišljotine jer ZSO će imati za cilj da prevaziđe jaz koji postoji između dva sistema koji ne prepoznaju jedan drugog", rekao je Stojanović.
On je u intervjuu za prištinski list "Zëri" rekao da će ovlašćenja ZSO biti definisana statutom o kome će dogovor biti postignut u Briselu, što će, dodao je, biti mehanizam za rješavanje mnogih otvorenih pitanja.
"Kada se dogovor postigne na najvećem nivou, na nama samo ostaje da na djelu sprovodimo to što je postignuto u Briselu", rekao je Stojanović.
Govoreći o listi "Srpska", Stojanović je rekao da ona ima apsolutnu podršku Srbije i da će nastaviti da se konsultuje za Beogradom, ali i da će imati i partnertsvo sa Prištinom i sprovesti dogovore postignute u Briselu.
"Lista 'Srspka' ima apsolutnu podršku države Srbije i nastaviće da ima podršku i da se u kontinuitetu konsultuje za zvaničnim Beogradom, ali će sigurno imati i partnertsvo sa zvaničnom Prištinom i sprovesti sve dogovore postignute u Briselu", rekao je Stojanović.
Upitan da li lista "Srpska" ima crvene linije za neke albanske političke partije o eventualnoj koaliciji poslije kosovskih parlamentarnih izbora, Stojanović je rekao da je rano govoriti o mogućim koalicijama.
"Svakako ćemo uvidjeti kakve vizije imaju te političke stranke i sa svakom od njih ćemo kristalizovati naše zahtjeve za srpski narod na Kosovu i nećemo imati iole problem da komuniciramo sa svakom albanskom političkom strankom i imati dobro partnerstvo", naveo je Stojanović.
Prema njegovim riječima, ono što će odmah zahtijevati jeste učešće Srba u javnim institucijama i statut Radio televizije Kosova na srpskom jeziku, jer, kako je rekao, taj dokument nije uređen na adekvatan način.
Jedna od tema koja će biti otvorena, rekao je Stojanović, jeste privatizacija javnih preduzeća u opštinama sa srspkom većinom i u Gračanici.
"Naši zahtjevi neće biti politički nego životni, jer o tim temama se razgovara i u Briselu i sve to će biti proces rješavanja po svim evropskim i civilizacijskim normama", naglasio je Stojanović.
Govoreći o opštini Gračanica, Stojanović je rekao da je u prvih 100 dana rada planirano da se riješe hitni komunalni problemi kao što su osvjetljavanje ulica, rješavanje problema pasa lutalica, uređenje javnih prostora...
Stojanović je rekao da će opština završiti i infrastrukturne projekte započete 2013. godine, da će poljoprivredne zadruge biti stavljene u funkciju i da će biti poboljšan kvalitet i uslovi rada u zdravstvenim i obrazovanim ustanovama.
Stojanović je naglasio da je prioritet opštine okončanje projekta bolnice i da se u nju dovedu eksperti iz Srbije, a rekao je i da postoji veliki broj Albanaca koji traže zdravstvene usluge u bolnicama u Srbiji, zbog čega je veoma važno da postoje kvalitetne zdravstvene usluge za sve pacijente bez obzira na etničku pripadnost.
Kada je riječ o saradnji sa građanima nesrpske zajednice u Gračanici, Stojanović je rekao da je on odmah dokazao da želi saradnju sa albanskom i romskom zajednicom u Gračanici, jer su i oni stanovnici te opštine.