Šef kancelarije EU u Prištini izjavio

Šef Kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar izjavio je da Kosovo nije dostiglo kapacitete u oblastima pravosuđa i vladavine prava da bi moglo funkcionisati bez podrške EULEX-a.

Prema njegovim riječima, iako se Kosovo nalazi "na sigurnom putu ka EU, ono mora intenzivirati napore u pogledu primjene zakona".

"Ne mislim da je dovoljno da sve predmete rješavaju kosovske sudije. Nije dovoljno uskladiti zakone, potrebno je adaptirati raspoloženje i pružiti punu podršku sudijama i tužiocima u primjeni zakona", izjavio je Žbogar.

On je ocijenio da je postignut napredak u borbi protiv korupcije, navodeći da je urađena strategija i doneseni zakoni, ali da ima još dosta toga da se uradi.

"Mi želimo da izgradimo putem naše kancelarije atmosferu nulte tolerancije. Ja ne mislim da će se to desiti danas ili sutra. To je proces u kome Kosovo napreduje, mada sporo", naveo je Žbogar.

Prethodno je potpredsjednik privremene Vlade Kosova Hajredin Kuçi izjavio da su u zabludi svi oni koji misle da će EULEX naredne godine okončati misiju na Kosovu.

"EULEX neće otići. Mi pregovaramo o redefinisanju nadležnosti ove misije", rekao je Kuçi, koji je u više navrata tokom ove godine pokretao inicijativu da EULEX napusti Kosovo i prenese ovlašćenja na institucije Kosova.