Kako se približava datum izbora

Misija Evropske unije za vladavinu prava EULEX pojačaće svoje prisustvo na sjeveru Kosova, kako se bude približavao datum održavanja lokalnih izbora, 3. novembra, saopšteno je u Prištini.

Portparol te misije Blerim Krasniqi je izjavio da će se pripadnici policije EULEX-a koncentrisati posebno na sjever Kosova.
 
"U bliskoj saradnji s KFOR-om, EULEX će podržati Policiju Kosova u pružanju bezbjednosti tokom izbora. EULEX će se fokusirati posebno na sjeverni dio Kosova i tamo pojačati svoje prisustvo", rekao je Krasniqi za Radio Slobodna Evropa.
 
U policiji Kosova kažu da su već izradili i izdali operativnu uredbu svim regionalnim policijama kako da se ponašaju i koje mjere treba preduzeti.
 
Portparol policije Baki Kelani kazao je da su preduzete sve mjere da se obezbjedi sigurnost za građane u svim dijelovima Kosova 3. novembra, kada se održavaju lokalni izbori.
 
"Bezbjednost će biti pružena i u sjevernom dijelu Mitrovice. Tamo imamo dobru saradnju s međunarodnim faktorom", kazao je Kelani.
 
Prema njegovim riječima, u dosadašnjem toku predizbornih aktivnosti na sjeveru, kao i u drugim dijelovima Kosova, nije bilo bezbjednosnih problema koji su vezani za izborni proces.
 
"Situacija je, uopšte uzev, mirna i plan koji sprovodimo u prvoj i drugoj fazi se ostvaruje kako smo predvidjeli. Taj plan predviđa pružanje sigurnosti u očuvanju reda i mira na cijeloj teritoriji Kosova", kazao je Kelani.