Izražena zabrinutost

Komisija za sigurnost Skupštine Kosova je izrazila zabrinutost zbog međunarodnih izvještaja, koji Kosovo predstavljaju kao zemlju trgovine ljudima i organizovanog kriminala.

Šef komisije, Ahmet Isufi, pozivajući se na izvještaj američkog State Departmenta, kao i izvještaj "Freedom House", izjavio je da je zabrinut zbog toga što su u izvještajima spomenuti i vladini službenici, posebno u trgovini ljudima. Zbog ovoga, Isufi je predložio da Komisija zatraži dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova o trgovini drogom, trgovini ljudima i organizovanom kriminalu, izvještava KTV.

U međuvremenu, član Komisije iz redova PDK-a, Fatmir Xhelili zatražio je da se obrate Sudstvu i Tužilaštvo zbog povećanja kazni, jer, prema njegovim riječima, ljudima koji zarađuju milione eura, odgovara da dobiju tri godine zatvora, a zatim da i dalje nastave aktivnosti sa trgovinom.

S ovim se nije složio Rexhep Selimi, koji je rekao da kao Komisija mogu tražiti odgovoronost samo od institucija koje ihnadziru, a ne da se miješaju u njihova ovlašćenja.