Diplomate tako ne rade

Politički analitičar Fatmir Sheholi ocjenio je da je potez prištinskog oficira za vezu Ljuljzima Pecija, koji je samo nakon dva dana boravka u Beogradu pri Misiji EU podeno ostavku - "nezreo i nedoličan".

Peci je danas podnio ostavku, nezadovoljan kritikama kosovskog premijara Hashima Thaçija, a kao razlog je naveo to što ga je Thaçi kritikovao zbog izjava medijima "da se normalizacija odnosa može očekivati tek kada Srbija prizna Republiku Kosovo, preneli su mediji. 
"Za diplomatu visokog kalibra nedolično je da na ovakav način postupi i da samo poslije 48 sati daje ostavku, jer time na neki način dokazuje da nije bio zreo ni za ambasadora u Švedskoj", rekao je Sheholli Tanjugu. 
Politički analitičar iz Prištine smatra da je Pecijeva izjava u Beogradu, s obzirom na cjelokupnu politički situaciju i odnos između Beograda i Prištine, bila preuranjena i da nije bila u kontekstu normalizacije odnosa. 
Osvrćući se na izjavu Pecija da se "normalizacija odnosa može očekivati tek kada Srbija prizna Republiku Kosovo, Sheholi kaže da svi na Kosovu teže tome, ali da se zna kako Srbija gleda na status Kosova i da diplomata takvog kalibra nije smeo na takav način da postupi u Beogradu. 
"Očigledno je to bio glavni razlog što mu je Thaçi zamjerio na prvim nastupima u Beogradu - to nije bilo u najboljoj namjeri ka toj normalizaciji odnosa", ističe Sheholli. 
Sheholli je naglasio da potez Pecija, koji je posle dva dana podneo ostavku, smatra "kardinalnom greškom", jer "diplomate tako ne rade".