Nakon kritika premijera Hashima Thaçija

Oficir za vezu Kosova u Srbiji Lulzim Peci dao je ostavku. To je Radiju Slobodna Evropa potvrđeno u uredu kosovske predsjednice Atifete Jahjaga.

Pismo s ostavkom Pecija, koji je u Beogradu bio početkom tjedna, stiglo je na stol kosovske predsjednice.
"Razlog za ostavku je neslaganje i kritike premijera Hashima Thaçija zbog moje izjave za medije da će se odnosi između Republike Kosovo i Republike Srbije potpuno normalizovati kada Srbija prizna nezavisnost naše zemlje", saopštio je Peci razloge ostavke.
"Bio sam uvjeren da je državna politika naše zemlje o normalizaciji odnosa sa Beogradom - priznanje od strane Republike Srbije, ali izgleda da to nije tako. Zato u takvim okolnostima ne prihvatam da nastavim svoj rad u diplomatskoj službi Republike Kosovo", istakao je Peci.
Beograd i Priština u ponedjeljak su razmjenili oficire za vezu koji su smješteni u prostorijama predstavnika EU u oba grada i time načinili važan korak u primjeni sporazuma iz Brisela.
Tom prilikom Peci je kazao kako je to veoma važan dan za normalizaciju međusobnih odnosa.
“Očekujem otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovdje sam da dam svoj prilog u normalizaciji odnosa između naših dviju zemalja”, izjavio je nedavno.