U petak u Beogradu

Ministrica za evropske integracije u Vladi Kosova, Vlora Çitaku će biti prvi zvaničnik države Kosovo koja će otiću u Beograd, saznao je portal "Indeksonline" iz izvora bliskih kancelariji EU-a. Nju nije pozvala država Srbija, ali će biti jedan od glavnih govornika na konferenciji organizacije poznatog srpskog sociologa, Dušana Janjića, "Forum za etničke odnose".

Ova posjeta je planirana uz posredovanje Europske unije u Prištini i Beogradu.

Ministrica Çitaku će u četvrtak krenuti put glavnog grada Srbije, dok će u petak imati zauzetu agendu. Osim učestvovanja na noferenciji Janjićeve organizacije, ona će posjetiti Ured za vezu Kosova gdje je 17. juna počeo sa radom predsatvnik Kosova, ambasador Lulëzim Peci.

Pored toga, ministrica Çitaku će se sastati sa ambasadorima Kvint-e sa misijama u Beogradu, a postoji i mogućnost sastanka i sa zamjenicom premijera Srbije, Suzanom Grubješić, koja je odgovorna za evropske integracije u Vladi Srbije. Ovaj sastanak još uvijek nije potvrđen iz tehničkih razloga, pošto Grubješićeva je u posjeti Austriji i još uvijek nije sigurno da li će se vratiti do petka u Beogradu.

Već dugo vremena kruže glasine o mogućoj posjeti kosovskog zvaničnika Beogradu, ali do sada još uvijek nije bilo nikakve potvrde. U početku se spominala mogućnost da zamjenik premijera Hajredin Kuçi može otputovati u Beogradm ali ovo nikada nije bilo potvrđeno.