Pregovori nastavljeni

U Briselu je u toku ključna runda pregovora Beograda i Prištine o policiji, pravosuđu i pripremama za izbore u srpskim opštinama na Kosovu, na osnovu kojih će biti ustanovljena Zajednica srpskih opština, a nastavljaju se i pregovori o energetici.

Konačnu riječ o primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština sutra će dati srpski premijer Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaçi, koji će, sve govori, morati da odluče o nekim još uvijek otvorenim pitanjima, posebno kad je riječ o amnestiji i energetici.
Oko podne se nastavljaju pregovori o isporukama i distribuciji elektroenergije, oko čega i dalje postoje razlike, naročito zato što prištinska strana zasad odbija da prihvati da ijedna srpska kompanija isporučuje struju na Kosovu.
Pregovori obuhvataju i amnestiju koju vlasti u Prištini moraju da proglase za pripadnike srpskih bezbjednosnih i pravosudnih tijela da bi neometano mogla da se ustanovi Zajednica srpskih opština. Vlasti u Prištini traže da amnestija obuhvati ne samo srpsku već sve zajednice na Kosovu.
U dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine o dodjeli Kosovu međunarodnog pozivnog broja za fiksnu telefoniju i o tome da operater iz Srbije dobije dozvolu za rad na Kosovu nije postignut dogovor, a dvije strane su pismeno dostavile nove prijedloge Evropskoj komisiji. Ako stavovi u radnim grupama ne budu usaglašeni do večeras, onda će o svemu konačne odluke morati da donesu premijeri Srbije i Kosova Dačić i Thaçi, koji će se sastati sutra popodne u Briselu, i o tome razgovarati i s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton.
Prištinsku delegaciju u pregovorima predvodi potpredsjednica Vlade Edita Tahiri koja se zasad protivi ideji da se srpskim operaterima za mobilnu telefoniju obezbijedi rad na sjeveru Kosova, kao i da se uvede poseban distributer struje za Zajednicu srpskih opština.