Istraživanje o percepciji građana na kretanja u zemlji

Kosovski Centar za sigurnosne studije (KCSS) sproveo je istraživanje o percepciji građana u odnosu na najvažnije kretanja u zemlji. Istraživanje je utvrdilo da ne postoji opasnost na sigurnost izvana, a dokazano je da ekonomski i socijalni problemi najviše zabrinjavaju građane Kosova.

Istraživanje je pokazalo da je smanjen stepen povjerenja građana albanske i srpske nacionalnosti na rad EULEX-a. Konstatovano je da albanski građani nemaju puno informacija o Kosovskoj obavještajnoj agenciji.

Istraživanje KCSS je pokazalo da građani vjeruju da je sigurnost veća u njihovom susjedstvu od ukupne sigurnosti. Također je utvrđeno da se ljudi u urbanim sredinama osjećaju nesigurnije. Priština i Peć su procijenjeni kao najnesigurniji gradovi, dok je Skenderaj najsigurniji grad.

Percepcija građana bila je da najveća opasnost koja može doći izvana je ekonomska kriza, dok gotovo nema govora o riziku  od terorizma. Također, stepen opasnosti od Srbije je smanjen na stopi od 10 posto.

Istraživanje je dalje utvrdilo da građani smatraju da je korupcija u državnim tijelima na nivou 87 posto, u opštinama 71 posto, u sudstvu i zdravstvu 79 posto, u policiji 61 posto, u obrazovanju 54 posto, dok je najniži stepen korupcije u Bezbjednosnim snagama Kosova samo 9 posto.

Također, nivo povjerenja građana je veći za BSK 78 posto, a u vjerske institucije 60 posto.