A Srbija nije kažnjena

Savjetnik prvog potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija, Klisman Kadiu, ocjenio je da dok Kosovo kažnjavaju i blokiraju sopstveni saveznici, Srbija nije kažnjena za destruktivnu politiku i dodao da normalizacija odnosa „nikako ne može biti normalizacija povratka Srbije na Kosovo“.

Kadiu je na Facebooku podjelio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koju je dao nakon susreta sa patrijarhom Porfirijem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da Srbija nikada neće priznati Kosovo i naveo da iako negira prošlost, „predsjednik Srbije nameće upravo povratak u prošlost“.

„Naravno, postavlja se pitanje šta u međuvremenu radi Kosovo, poznato po stalnim kaznama i blokadama od sopstvenih saveznika, dok Srbija slobodno živi u orbiti svoje destruktivne politike, a da nikada nije kažnjena? U ovoj konfrontaciji vidimo da je očuvanje ustavnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i donošenje suverenih odluka bila greška za Kosovo, ali ne i za Srbiju“, naveo je Kadiu.

On je potom istakao da su ove „pogrešne odluke“ Kosova u službi „jačanja međunarodnog priznanja i državnosti i zaštite njegove države od agresora na sjevernoj granici“, dok su, kako ističe, „dobre odluke“ Srbije: „prigrljavanje granice sa Kosovom vojnom silom, blokiranje evroatlantskih integracionih procesa Kosova, kršenje Briselskih sporazuma, podsticanje tenzija na sjeveru, kidnapovanje policijskih zvaničnika, paravojna agresija na Banjsku, destabilizacija i intervencije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, nekažnjivost ruska agresija na Ukrajinu, sporazumi o saradnji sa Rusijom i Kinom, prekomerna kupovina naoružanja, postavljanje onih koji su sankcionisani od strane američkog State departmenta na visoke izvršne funkcije, suzbijanje slobodnog glasa iznutra, krađa izbora, sve ovo je za prevideti i nekazniti“.

Istakao je da na kraju, Kosovo mora biti kažnjeno i da uvijek mora da pokaže konstruktivnost i da načini prvi korak.

„Zaboravlja se da linija razdvajanja između dobrog i lošeg, da li ste na pravoj ili pogrešnoj strani, bledi kada vam svaki pokazatelj omogući da shvatite da zapravo postoji samo jedna orijentacija svih ovih odluka i ponašanja. U slučaju Srbije, kao što smo prethodno dokazali, nema kolebanja između dobrog i lošeg, ili ispravnog i pogrešnog. U novoj geopolitičkoj konstelaciji koja se gradi, to je ista stara Srbija“, naveo je Kadiu.

On je konstatovao da ostaje misterija kada će se od Srbije tražiti da učini prvi konstruktivni korak.

„Pa, normalizacija odnosa nikako ne može biti normalizacija povratka Srbije na Kosovo. Postoje odnosi između država. Ne može biti odnosa između tlačitelja i potlačenog. Niti se može napraviti kompromis koji vodi u potčinjenost vraćanju u prošlost. Istorija uvijek ima potencijal da se ponovi i mora se učiniti sve da se greške iz prošlosti ne bi ponovo aktuelizovale u sadašnjosti. Treba da postoji zahvalnost, a ne kažnjavanje što smo demokratski i progresivni“, naveo je Kadiu.

Izvor: Kosovo Online