Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arber Rexhaj poručuje da će Kosovo prije ili kasnije ući u Savjet Evrope, ali da Kosovo nije moglo da ispuni zahtjev međunarodne zajednice i pošalje nacrt statuta ZSO, koji je predložila EU, Ustavnom sudu, s obzirom na to da, kako tvrdi, taj dokument ima nedostatke koji bi bili pogubni za interese kosovske strane, prenosi Koha.

Naglašava da "zarad članstva ne možemo da ponavljamo greške prošlih vlada".

"Krajnji cilj je bio da se Lajčakov nacrt uputi Ustavnom sudu, mi to nismo prihvatili jer takav dokument ima mnogo nedostataka, koji kasnije mogu doneti mnoge probleme funkcionisanju Kosova. Rekli smo da smo spremni da pošaljemo drugi i naš prijedlog nacrta ZSO", rekao je Rexhaj.

Kako ističe Vlada Kosova donela je "bolnu" odluku i vratila imovinu manastiru Visoki Dečani kako bi Kosovo napredovalo ka Savjetu Evrope, ali da je uslov u vezi sa ZSO previše.

"Nije nam žao, prošli smo kroz bolnu fazu kada je u pitanju imovina manastira Dečani, ali kao što je premijer Kurti rekao, 'mi smo išli razumom, pošto imamo SE iza sebe'. Prihvatili smo to i krenuli dalje, ali onda su demokratske države koje su zaista podržale Kosovo postavile uslov za koji smatram da je nepravedan u odnosu na nas", ukazao je Rexhaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore