Treba naći rješenje

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da u postojećem okolnostima nema potrebe za novim izborima jer će se sve ponoviti, pošto sve ankete pokazuju da je Samoopredjeljenje u velikoj prednosti i da će zasigurno dobiti nove izbore. Ali, kako dodaje, ako je ideja da će biti promjena u poziciji Kosova u dijalogu sa Srbijom i posebno oko ZSO, onda ima logike da bude izbora.

"Najvažnija je stvar naći rješenje - šta će se desiti poslije izbora. Ako Samoopredjeljenje ponovo pobjedi i ponovo bude suočeno sa istim problemima - sa dijalogom, Asocijacijom srpskih opština.., to će značiti da će se blokada nastaviti. Međutim ako je ideja da će biti promjena u poziciji Kosova u dijalogu i posebno oko ZSO onda ima logike da bude novih izbora. Pritom, opozicija nije pripremljena i nažalost mislim da debata neće proizvesti nikakav kvalitetan rezultat ako se planiraju brzi izbori", kaže Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Imajući u vidu da se pozivu Kurtija na sastanak sa opozicionim liderima odazvao samo lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi, otvorilo se pitanje da li bi PDK ušla u novu vladu sa Samoopredjeljnjem, a Muhaxhiri povodom te mogućnosti kaže da postoji veliki jaz između ideoloških stavova Samoopredjeljenja i PDK.

"Mada, u kosovskoj politici ništa nije nemoguće. Ako bi se napravila ova koalicija to će biti veoma loše po PDK jer je Kurti sada veoma moćan i on će totalno dominirati u sljedećoj vladi ko god da bude sa njim. Zato vjerujem da baš nije dobra kalkulacija za PDK da ide sa Samoopredjeljenjem jer nisu bili u vladi nekoliko godina i kada bi ušli u takvu vladu i dalje ne bi imali mogućnost da se pokažu u najboljem svijetlu jer će vladom dominirati Kurti", navodi Muhaxhiri.

On dodaje da se LDK veoma protivi Kurtiju, da je AAK Ramusha Haradinaja mala stranka i da će Kurtiju biti potreban veći saveznik ako želi stabilnu vladu.  

Izvor: Kosovo Online