Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Albina Kurtija Jeton Zylfaj rekao je da su proces članstva Kosova u Savjetu Evrope i dijalog između Kosova i Srbije procesi koji ne treba miješati jedan sa drugim i dodao da se nadaju pozitivnom ishodu glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE jer je, kako kaže, Kosovo ispunilo sve kriterijume, prenosi Koha.

"Proces dijaloga ne treba miješati sa članstvom u Savjetu Evrope, jer su to dva odvojena procesa. Za nas je bilo važno da ispunimo kriterijume i standarde za članstvo i sve smo ih ispunili, ovaj proces mora da se završi, dok se u Briselu bavimo dijalogom za normalizaciju odnosa", rekao je Zylfaj.

U Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope potrebno je dvije trećine glasova, a većina članica Savjeta Evrope ima pozitivan stav, kaže Zylfaj i dodaje da su do sada uspješno prošli sva glasanja, počev od dobijanja pravnog mišljenja te da su sve faze pređene.

"Vjerujemo da će biti pređen i sljedeći korak", naveo je tvrdeći da je Kosovo unapredilo vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Zylfaj je, međutim, rekao da postoje zemlje koje možda imaju svoje stavove o tom procesu i da Srbija lobira protiv Kosova.

"Naravno da postoje različite zemlje koje imaju svoje stavove protiv ovog procesa, naravno da Srbija žestoko lobira da spreči članstvo Republike Kosovo u Savjetu, ona to čini uprkos obavezama koje je preuzela prihvatanjem Osnovnog sporazuma, ali i aneksa iz Ohrida", naglasio je.

Povodom implementacije Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije, Zylfaj je rekao da oni ne mogu da sprovode samo jedan član sporazuma, kao što to Srbija zahtjeva.

"Član 7 sporazuma je o samoupravljanju i sporazum treba da se riješava u cjelini, ne možemo da se bavimo članom sporazuma, samo zato što Srbija to traži i želi. Mislim da primjenu sporazuma ne treba prejudicirati, rezultat člana sedam, Vlada Republike Kosovo još nije dobila nijedan dokument da pošalje Ustavnom sudu, šta da pošaljemo Ustavnom sudu. Nacrti postoje, ali nema prihvatanja od strane Vlade Kosova nijednog nacrta", naveo je Zylfaj.

Prema njegovim riječima, Srbija neće primeniti sporazum, već "želi samo jedan član i onda odbacuje sporazum".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore