Trenutno je Lajčak

Evropska unija nije potvrdila da li će bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor nasljediti Miroslava Lajčaka na mjestu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, ali je portparol EU kazao da čekaju ljeto da bi se pričalo o ovoj temi, kada će o tome glasati zemlje članice, prenosi Reporteri.

"Zapravo, trenutno je angažovan specijalni predstavnik, a on je Miroslav Lajčak. Njegov sadašnji mandat još traje i očekuje se da će ga države članice promjeniti na ljeto. Sada ne želimo da se petljamo u spekulacije o tome šta bi moglo da se desi”, rekao je portparol EU.

Slovenački list "Delo" preneo je da se bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor sprema da stupi na poziciju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, nakon što Miroslav Lajčak okonča mandat na toj funkciji u septembru.

"Delo" napominje da za poziciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Pahor mora da podnese ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, što kako se dodaje, još nije učinio.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri