Bez presedana!

Bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Ilir Deda smatra da je donošenjem odluke o ukidanju dinara Vlada Kosova ugrozila cijelu srpsku zajednicu koja je ostala bez prihoda, ističući da takvo ponašanje ne uliva povjerenje građanima, što su, napominje, konstatovale i zapadne zemlje koje insistiraju na formiranju ZSO.

"Ne možete naći razumijevanje ni kod koga ako čitava jedna zajednica ostane bez prihoda, ako im niste pokazali kako će dobiti prihode koji im pripadaju. To je politički stav zapadnih zemalja - institucije Kosova, loše se ponašaju prema stanovništvu. Ovo je bez presedana za zapadne zemlje", rekao je Deda za Gazetu Blic.

Ocjenjuje da će euro ostati na snazi kao jednina valuta na Kosovu, ali da će zauzvrat Kosovo morati da formira Zajednicu srpskih opština.

Ukazao je da će svaka odluka Vlade Kosova imati za posljedicu ustupak za srpsku zajednicu. To je, kaže, politika EU koja nadzire integraciju Srba u kosovski sistem.

"Ko god dođe u našu vladu mi ćemo platiti neku vrstu posljedice zbog prethodnih", rekao je on.

Bivši poslanik ističe da je Kosovo propustilo priliku da se kaznene mjere EU uklone.

"Ovo je veoma veliki finansijski gubitak za Kosovo. Kosovo bi trebalo da dobije blizu milijardu eura u naredne tri godine budžetske pomoći, ali sa sankcijama to ne dobija. Možda su nam izbori dobri odluka", ocjenio je Dada.

Deda je istakao da se na Kosovu brzo osjetio "predizborni duh" i da ne razume zašto aktuelna vlada želi da sebi skrati mandat.

"Ne razumijem zašto vlada koja ima podršku od 51 odsto želi da skrati mandat sada kada bi to trebalo da bude neka kruna njenog rada. Poslije skoro tri i po godine, ne razumijem, nemam objašnjenje, ono što vidim je da se brzo stvorio predizborni duh na Kosovu, a jučerašnja vijest da imamo Bedri Hamzu za premijera je prilično interesantna vijest, jer pokazuje da će ekonomija biti centralna tema na sljedećim izborima. Vidim da LDK i PDK pokušavaju da skrenu diskusiju na ekonomiju i nadam se da će uspjeti", zaključio je Dada.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic