Opozicione stranke postavile su "crvene linije" za Pokret Samoopredjeljenje, jer niko iz parlamentarne opozicije ne želi da sarađuje sa strankom Albina Kurtija u sljedećoj vladi, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj kaže da ova stranka radije ide sama na izbore i da je prioritet da Kosovo što prije izađe na izbore zbog lošeg upravljanja.

„Namjeravamo da sa kandidatom kojeg smo sada ozvaničili za premijera i sa nacionalnim opredjeljenjima Demokratske stranke, dobijemo izbore što prije. Što prije budu izbori to bolje jer ja ipak kažem da imamo potpunu degradaciju u životu građana. Što se tiče koalicija, Demokratska partija Kosova će izaći sama i imati za cilj da preuzme Vladu“, kaže Qalaj.

Alijansa za budućnost Kosova takođe je izrazila svoje protivljenje koaliciji sa Samoopredjeljenjem. Poslanica Time Kadrijaj ističe da su oni predložili formiranje opozicionog bloka i da su zainteresovani za formiranje koalicije sa opozicionim partijama.

„Nismo razgovarali o tome, ali kažem da je odavno praktično da političke stranke postavljaju crvene linije saradnje ili u koaliciji sa drugim strankama i te koalicije su se desile jer smo razgovarali“, kaže Kadrijaj.

Zamjenica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi navela je da će ova stranka biti pobjednik izbora i da će sljedeći premijer biti Lumir Abdixhiku.

„Spremni smo za izbore, pripremili smo i program LDK. Trebalo nam je dvije godine da pripremimo programski plan koji ima 100 projekata na usluzi građanima Kosova, nadam se da će LDK biti prvi, pa će sljedeći premijer biti Lumir Abdixhiku“, rekla je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online