Osveta!

Premijer Albin Kurti ocjenio je da Srbija krši ljudska prava time što je zadržala, kako je rekao, 300 kosovskih civila na granici.

"Dan nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju, Srbija uzvraća to na kosovskim civilima. Od jutros je više od 300 naših građana uključujući djecu samovoljno zadržano na granici, lišeni su hrane i lijekova. Grubo kršenje ljudskih prava!", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X".

Reagovao je i zamjenik premijera i glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Besnik Bislimi, koji je izjavio da je "sjajna vijest povodom napretka Kosova ka Savjetu Evrope rezultirala govorom mržnje sprskih političara i direktnim akcijama protiv građana Kosova".

"Napredak Kosova, ekonomski razvoj i čista demokratija, kulminirali su jučerašnjim napretkom ka članstvu u Savjet Evrope. Ova sjajna vijest je, nažalost, izazvala govor mržnje srpskih političara, ali i direktne akcije protiv naših građana. Stotine njih, među kojima su žene i djeca, već više od 13 sati drže se kao taoci na srpskoj strani, na granici sa Hrvatskom. Naši građani se saslušavaju, oduzeta su im lična dokumenta, a ostali su bez hrane i lijekova", poručio je Bislimi na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je o situaciji obavjestio i Miroslava Lajčaka.

Izvor: Kosovo Online