Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da ova stranka još nije odlučila ko će biti kandidat za premijera ako budu održani novi izbori, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je rekao da Kurtijevu vladu treba smeniti, ali ipak, prema njegovim riječima, važan je proces koji vodi do izbora, a ne datum, kako je izjavio predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi.

"Nismo to još utvrdili, ali videćemo i javiti na vrijeme... Da, vlast mora da se smeni, važan je način na koji idemo na izbore. Slušam (predsjednik PDK), Memli Krasniqi predlaže datume Kurtiju, prvo moramo da definišemo način na koji idemo na izbore. Datum prati proces, važan je koji proces nas vodi do izbora. Kurtijeva vlada mora biti smenjena. Dakle, prije nego što govorimo o datumu, moramo da razgovaramo o načinu na koji idemo na izbore“, naveo je Haradinaj.

Na pitanje da li će podržati prijedlog za raspuštanje skupštine ako budu pitani, on je rekao da imaju prijedlog za smenu Kurtijeve vlade, ali ako se ide direktno na raspuštanje skupštine, to je dnevni red premijera Kurtija.

"Imamo prijedlog za smenu Vlade. Ako pređemo pravo na raspuštanje skupštine za koje su potrebne dvije trećine, to je uglavnom Kurtijev dnevni red. Ono što PDK radi je ispunjavanje Kurtijevog zahtjeva ili imaju koaliciju sa Kurtijem kako da napreduju na izborima“, rekao je Haradinaj.

On je, između ostalog, komentarisao i članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Ističe da je način na koji je traženo od Kosova da preuzme dodatne obaveze drugačiji od dosadašnje prakse.

"Članstvo u Savjetu Evrope je ušlo u završnu fazu, to je dug proces rada, ispravno je i zasluga Kosova da postane članica. Način na koji je od Kosova traženo da preuzme dodatne obaveze razlikuje se od dosadašnje prakse. Nažalost, u ovakvom načinu primanja obaveza koje smo sada dobili, da smo to dobili na vrijeme, sigurno bismo sada računali na više rezultata, kako članstvo u Nato, tako i kandidaturu za EU. Mi samo ispunjavamo obaveze i uslove za članstvo u Savjetu Evrope kojih ima mnogo i biće teški za Kosovo... Onda postoji mogućnost novih uslova i zahtjeva, članstvo u Nato i kandidatura za EU”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova