I nakon mjesec dana

Uprkos činjenici da je nova školska 2023/24. godina na Kosovu počela 1. septembra, i dalje ima učenika koji se suočavaju sa nedostatkom potrebnih udžbenika za nastavu, rekao je danas predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije Rrahman Jasharaj

On je dodao da Sindikat sarađuje sa nadležnima kako bi sva djeca što prije dobila knjige.

"Imamo informacije i komuniciramo sa čelnicima opštinskih sindikata i iz izvještaja koje imamo postoji pozitivna promjena u pogledu nabavke školskih udžbenika, ali, nažalost, mora se priznati da iako je prošla treća nedjelja septembra, i dalje postoje brojke koje govore da dio učenika još uvijek nije snabdeven udžbenicima", rekao je Jasharaj.

Mnogi roditelji, ukazuje, imaju problem sa kupovinom udžbenika za svoju djecu, kako zbog radnog vremena u privatnom sektoru, tako i zbog teške finansijske siituacije.

"Zna se da je veliki deo porodica na Kosovu u teškoj ekonomskoj situaciji. Takođe, roditelji su u privatnom sektoru i ne mogu da za vrijeme radne nedjelje idu u knjižaru dva ili tri puta, a to je sve uticalo da imamo težak septembar sa nedostatkom udžbenika", naglasio je on.

Ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije odlučilo je da sredstva za kupovinu udžbenika budu upućena roditeljima, a da deca ne dobijaju besplatne udžbenike u školama, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Odluka Ministarstva izazvala je mnoga negodovanja, dok su se u mnogim knjižarama na Kosovu formirali dugi redovi građana.