Još samo jedan korak

Članstvo u Vijeću Evrope omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u srijedu je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u Vijeće Evrope, što je u prvim reakcijama Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvještaju grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojem je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, prenosi Hina.

Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. aprila.

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članica Vijeća Evrope, dat će Odbor ministara VE-a.

Na udaru kritika

Delegacija Srbije u današnjoj je raspravi istaknula službeni stav Beograda da Kosovo “nije država”, već “sastavni dio Srbije” i da se na “teritoriji Kosova krše ljudska prava Srba” i “gazi međunarodno pravo”, prenijeli su beogradski mediji.

Šef diplomatije Ivica Dačić tu je odluku nazvao “skanadaloznom” i “sramotnom”.

“Odluka Političkog odbora PSVE je sramotna i skandalozna i ruši sve principe na kojima počiva VE, jer je prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznata”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je istaknuo da takva odluka “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”.

Istovremeno, mediji navode ocjene kosovskih zvaničnika da je Kosovu do članstva “preostao još samo jedan korak”.

“Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Evrope kroz punopravno članstvo“, objavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na društvenoj mreži X.

Srbijanski zvaničnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

Brojne prednosti

Konačnu riječ u ovom slučaju daje Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao glasati sredinom maja na godišnjem sastanku u Strasbourgu, prenosi agencija Beta.

Članstvo u Vijeću Evrope omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Kosovo je u maju 2022. godine podnijelo zahtjev za pristupanje Vijeću Evrope. U martu 2023. godine Vijeće Evrope je odlučio da aplikaciju Kosova proslijedi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.

Vijeće Evrope ima 46 država članica, uključujući sve zemlje Evropske unije.