Pitanje hoće li biti validan

Da li će se Albanci s Kosova na popisu stanovništva koji je najavilljen za april ove godine izjasniti kao Kosovari ili Albanci lična je volja svakog građanina, ali će biti veoma teško da se popis realizuje i bude validan, smatra analitičar iz Prištine Blerim Burjani.

"Građani imaju pravo da odluče koje će polje popuniti u formularu, sami će se opredeliti i izraziti svoju nacionalnu pripadnost u popisu stanovništva. Državljanstvo je pravni element, a nacionalna pripadnost osjećaj građana, tako da će biti i jedno i drugo, kao što je bilo i ranijih godina", kaže Burjani.

Ocjenjuje da će biti teško sprovesti popis stanovništva, zbog toga što većina mještana sa sela radi u nekom većem gradu, ali i zbog emigracije stanovništva.

"Zasad nemamo puno podataka kako će izgledati formular popisa stanovništva ili kako su gradili fomular sa pitanjima. Mislim da nema dobrih osnova da se sprovede propis, biće teško zato što imamo mnogo ljudi koji stalno putuju unutar Kosova tokom dana, koji rade u gradovima, a prebivalište imaju u selu. Takvih ima mnogo. Zatim imamo i emigraciju", objašnjava Burjani.

Mišljenja je da bi bilo dobro da se popis odloži, da na kraju ne bi bio bezvredan.

"Mislim da je zasad bolje da se popis odloži, uostalom, koliko ima građana je poznato. Opštine imaju registar sa dokumentima ili registar imovine. Naravno, moramo imati popis stanovništva i imovine, ali da li će na kraju rezultati biti validni, to ne znamo", kaže Burjani.

Izvor: Kosovo Online