Pozitivan pomak

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno riješiti i da već postoji saglasnost o delu američkog prijedloga po tom pitanju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, idealno bi bilo da se u Briselu 19. marta postigne dogovor u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na nivou glavnih pregovarača. Ona je rekla da je veoma pozitivno "što se međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, slaže da na Kosovu ne bude u opticaju dinar".

"Uz njihovu pomoć uspjeli smo da od sada te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stižu u eurima, a ne u dinarima i vjerujem da se time riješava veliki de problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti", kazala je Osmani.



Kada je riječ o drugom dijelu prijedloga, ona je rekla da kosovske vlasti razmatraju načine da obezbjede da pomoć koja iz Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu "ne ode u ruke lica koja su zloupotrebljavala, koji su korumpirani i uzeli su novac možda na ime građana, ali su ga koristili za organizovani kriminal".

"Za taj dio se pravi plan koji će uključiti kosovske vlasti", navela je ona.

Govoreći o Briselskom sporazumu i Ohridskom aneksu, Osmani rekla je da nije bilo balansa ili paralelne primjene, optužujući Srbiju da pokušava da uzme sve benificije, od Kosova traži da „sačeka još malo“.

„Tražim da bude ravnopravan tretman strana, da plan sekvencijalne implementacije uzme u obzir da i Kosovo i Srbija svoje obaveze sprovode paralelno, odmah, a ne da jedna strana ima sve koristi na početku, pa onda razmišljati o Kosovu na samom kraju jer se time stvara situacija da Srbija ima koristi dok se Kosovu govori da sačeka još malo. Ovo nije strategija koja je donela mir, ali je ohrabrila Srbiju da ide čak i do ekstremne, kao što je 24. septembar“, rekla je Osmani za Kohu.

Osmani je dodala da je Srbija „više desetina puta prekršila ovaj sporazum, ne poštujući njegove članove“.

„Srbija je više desetina puta prekršila ovaj sporazum, koji joj jasno nalaže da ne krši teritorijalni integritet Kosova, da prizna međunarodni subjektivitet i princip ravnopravnosti stranaka, da ne glasa protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, da ne da koristi nasilje u međudržavnim odnosima i mnoge druge principe, između ostalih i poslednje članove tog sporazuma koji zahtevaju sprovođenje svih prethodnih sporazuma i kao što znate iz samog rezimea EU, Srbija ih nije primjenila, ni polovinu sporazuma koji su potpisan u ovom 12-godišnjem dijalogu između Kosova i Srbije“, istakla je ona.

Govoreći o pitanju dinara, Osmani je rekla da to treba što prije riješiti jer Kosovo ima veće probleme.

„Bilo bi dobrodošlo da do pomirenja dođe sutra u Briselu, a ako ne u Briselu, hitno je da se to pitanje riješi, jer Kosovo ima mnogo veće probleme, kao što je bezbjednost“, naglasila je Osmani.

Izvor: RSE/Koha/Kosovoonline