Komandant Kfora Özkan Ulutaş kaže da je situacija na Kosovu mirna, ali krhka, nakon prošlogodišnjih tenzija na sjeveru.

U intervjuu za Glas Amerike, Ulutaş je rekao da Kfor nastavlja sa svojim naporima da spreči bilo kakvu eskalaciju i da ostaje spreman da odgovori na svaki izazov koji se može pojaviti.

"Generalno, situacija na terenu je mirna, ali je i dalje krhka. Pomno pratimo svaki razvoj, uključujući i sjever Kosova, posebno u nekim tamošnjim opštinama, kroz vidljivo i fleksibilno prisustvo, koje uključuje redovne patrole i angažovanje sa lokalnim zajednicama. Nakon porasta tenzija prošle godine, Nato je rasporedio stotine dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i područje duž granične linije. Naša misija trenutno broji oko 4.600 vojnika, iz 28 zemalja koje doprinose, uključujući Nato saveznike i partnere. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da obezbjedi sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo koje vrijeme i nepristrasno. Jedan od naših prioriteta je da izgradimo odnose i pokušamo razumeti zabrinutost lokalnog stanovništva i njihovu percepciju sigurnosti. Ovo je ključno za održavanje bezbjednog okruženja i doprinos održivosti regiona. Kfor takođe nastavlja da stvara neophodan bezbjednosni okvir kako bi dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU napredovao. Ovo je jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti. Nastavićemo s našim naporima da sprečimo eskalaciju i spremni smo odgovoriti na potencijalne izazove, prilagođavajući svoje prisustvo po potrebi, u skladu s našim mandatom. Nastavljamo da delujemo kao treći bezbjednosni odgovor, poslije Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava - Eulexs, sa kojima sarađujemo i redovno koordiniramo", rekao je Ulutaş.

Mnogi lideri i stručnjaci iz regiona govore o opasnosti od eskalacije odnosa između Kosova i Srbije. Kako komentarišete ove zabrinutosti?

Kao komandant Kfora, shvatam njihovu zabrinutost veoma ozbiljno. Već imamo dugu vezu sa svim zajednicama koje žive na ovom području. Redovno sarađujemo sa njima. Znamo da svi ljudi koji žive na Kosovu žele i zaslužuju trajni mir i sigurnost. Kako je generalni sekretar Natoa rekao tokom svoje posjete Zapadnom Balkanu prošlog novembra, "stabilnost u regionu zavisi od svih strana koje moraju da izaberu diplomatiju umjesto nasilja. Nato snažno podržava dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Obe strane se moraju angažovati u dobroj vjeri. To je jedini način da se dođe do rešenja koja poštuju prava svih zajednica”.

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg upozorio je u decembru prošle godine da Alijansa razmatra jačanje stalnog prisustva trupa na Kosovu. Kako na to gledate, da li preporučujete trajno povećanje broja vojnika i koja bi im bila svrha?

Našu misiju trenutno čini oko 4.600 vojnika iz 28 zemalja, uključujući Nato saveznike i partnere. Međutim, mi stalno provjeravamo svoje prisustvo i uvijek smo spremni promjeniti ga prema potrebi. Nakon prošlogodišnjih tenzija, Nato je rasporedio oko hiljadu dodatnih vojnika na Kosovo. Raspoređivanje ovih dodatnih trupa je bio oprezan korak koji je preduzet kako bismo osigurali da možemo da nastavimo sa sprovođenjem našeg mandata da obezbjedimo sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Kao što ste pomenuli, prošle godine je bilo mnogo tenzija, posebno na sjeveru Kosova. Kako ocjenjujete događaje u Banjskoj prošlog septembra i šta je, prema mišljenju Kfora, bio cilj?

Prije svega, napad 29. maja na trupe Kfora i nasilni napad na Policiju Kosova 24. septembra na sjeveru Kosova bili su ničim izazvani i neprihvatljivi. Počinioci takvog nasilja moraju odgovarati. Zatražili smo od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi se utvrdile činjenice i odgovorni priveli pravdi. Sve ove stavove vrlo jasno je izrazio i generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg tokom svog putovanja u region prošlog novembra. Pod senkom nasilja, Nato je na Kosovo rasporedio oko hiljadu dodatnih mirovnih snaga i težeg naoružanja. Ovo je najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u posljednjih deset godina i pokazuje da je Nato spreman da održi mir.

U oktobru prošle godine došlo je do okupljanja srpskih trupa na granici sa Kosovom, što je izazvalo brojne reakcije. U stalnoj ste komunikaciji sa srpskom vojskom, kakav je bio njihov odgovor i kolika je vjerovatnoća nove eskalacije?

Jedan od prioriteta mi je komunikacija i koordinacija zasnovane na povjerenju. Kao komandant Kfora, imam redovne sastanke sa mnogim ljudima, uključujući predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbjednosnih organizacija, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava i predstavnika Ujedinjene nacije, Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i diplomatsku zajednicu. Neću spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju, ali ono što mogu reći je da smo u potpunosti fokusirani na našu misiju, pod jasnim mandatom. Naši napori su od suštinskog značaja za održivu bezbjednost na Kosovu i za regionalnu stabilnost. Opredjeljeni smo da nastavimo blisko sarađivati sa svim uključenim međunarodnim i domaćim akterima kako bismo smanjili vjerovatnoću dalje eskalacije tenzija. Nastavićemo da podržavamo dijalog Kosova i Srbije obezbjeđivanjem neophodnog bezbjednosnog okvira za napredak diplomatije. Ovo je jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. Beograd i Priština moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije i uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja. Dijalog uz posredovanje EU jedini je način da se riješe neriješena pitanja i dođe do rješenja koje poštuje prava svih zajednica. Ovo je ključ održive bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu.

Kakvo je vaše mišljenje o umješanosti Srbije u napad 24. septembra?

Srbija je dugogodišnji partner Natoa, kroz politički dijalog i praktičnu saradnju, u potpunosti poštujući politiku koju je Srbija proglasila za vojnu neutralnost. Saradnja se posebno proteže na različite oblasti, uključujući vojnu i naučnu. Štaviše, Nato i Srbija su u prošlosti izvodili zajedničke vojne vježbe. Radujemo se daljem jačanju naše saradnje. Iz svog ugla, kao komandant Kfora, izdvojio bih redovan kanal komunikacije koji imam sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem. Ovo je ključno za osiguranje međusobne transparentnosti, svijesti o situaciji i utvrđivanja ranih upozorenja koja nam omogućavaju da izbegnemo potencijalne tenzije. Pomno pratimo svaki značajniji razvoj sigurnosti u regionu. Kfor ima okretno, fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova. Ostajemo transparentni i fokusirani na svakodnevnu i nepristrasnu provedbu našeg mandata. Dobro smo opremljeni i spremni da se nosimo sa bilo kojom situacijom koja može uticati na bezbjednosno okruženje.

Američke obavještajne agencije su u najnovijem izvještaju upozorile da bi ova godina mogla doneti nove međuetničke sukobe na Kosovu. Kako ocjenjujete međunacionalne tenzije i da li je Kfor preduzeo dodatne mjere da poveća nivo bezbjednosti u oblastima naseljenim srpskom većinom na Kosovu?

Kao što ste rekli, možemo se prilagoditi svakom razvoju situacije na terenu, ali naš glavni cilj je sprečiti svaki rizik od ponovnog nasilja, kao i konsolidirati sigurnosni okvir pogodan za dijalog i miran suživot između svih zajednica. U tom smislu, svakodnevne aktivnosti koje provode naše patrolne jedinice, naši timovi za praćenje veze i naše civilno-vojno osoblje su od suštinskog značaja. Nakon događaja 24. septembra, tenzije su porasle u regionu i kao rezultat toga Nato je rasporedio rezervne snage sa dodatnim kapacitetima. Sada razvijamo više aktivnosti, posebno na sjeveru Kosova. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage koje su mu potrebne da nastavi da ispunjava svoj mandat, u svakom trenutku i na nepristrasan način. Pomno pratimo svaki razvoj događaja koji može uticati na bezbjednost na cijelom Kosovu i regionalnu stabilnost. Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na sve izazove koji se mogu pojaviti.

Izvor: VOA